Isnin, November 23, 2015

Siapa kaya? Edry, Habsah dan M Nasir paling banyak royalti

petikan MalayMail Online 23 November 2015

Edry Abdul Halim, atau lebih dikenali Edry KRU, memecah monopoli M Nasir yang memegang rekod menerima royalti tertinggi selama 13 tahun. — Foto ehsan Instagram/Edry Abdul Halim

Edry Abdul Halim, atau lebih dikenali Edry KRU, memecah monopoli M Nasir yang memegang rekod menerima royalti tertinggi selama 13 tahun. — Foto ehsan Instagram/Edry Abdul Halim
KUALA LUMPUR, 23 Nov — Siapa yang paling kaya dalam industri muzik tempatan?

Penggubah lagu Edry Abdul Halim, penulis lirik Habsah Hassan dan penerbit Datuk M Nasir menerima pendapatan terbanyak dalam Badan Pelindung Hak Cipta Karyawan Muzik (MACP).

Mereka bertiga menerima pengiktirafan tersebut dalam satu majlis anugerah di Damansara, malam tadi.

Edry, anggota kumpulan adik-beradik KRU, yang menerima pengiktirafan tersebut buat kali kedua berturut-turut berkata ia menjadi semangat untuk terus berkarya.

“Dalam berkarya, harus ada keikhlasan kerana dengan cara itu sesuatu lagu itu dapat sampai kepada peminat.

“Anugerah ini adalah suatu pemangkin semangat kepada komposer seperti saya untuk terus berkarya,” katanya seperti dipetik mStar Online.

Tahun lalu, Edry memecah monopoli M Nasir yang memegang rekod menerima royalti tertinggi selama 13 tahun.

 Namun penyanyi dan penggubah terkenal pada tahun ini melalui syarikatnya Luncai Emas masih mengekalkan kemenangan menerusi anugerah penerbit tempatan dengan pendapatan terbanyak.

Habsah, yang juga pengerusi MACP, menerima anugerah penulis lirik dengan pendapatan terbanyak.

Anugerah MACP diberikan sebagai penghargaan kepada penggiat seni yang banyak menyumbang karya untuk perkembangan industri seni negara.

Hasil royalti penggiat seni yang berdaftar dengan badan ini dikutip daripada persembahan muzik di radio, TV, konsert, majlis makan malam, pusat beli-belah dan organisasi lain yang dilesenkan oleh MACP.

 Hadir sama di Malam Mesra MACP, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari yang menyampaikan anugerah nadi cipta kepada komposer era 1950-an, Sharuddin Amin, 81.

Yuna pula menerima anugerah persembahan lagu Inggeris terbanyak menerusi lagu “Rescue,” manakala “Gadis Jolobu” nyanyian Waris dan Hattan menang kategori persembahan lagu Melayu terbanyak.

Penyanyi dan komposer Amir Jahari pula dipilih sebagai penerima trofi kategori komposer muda berpotensi.

Tiada ulasan: