Rabu, Januari 12, 2011

Konsert mengenang Loloq

petikan Berita Harian 11 Januari 2011
Oleh Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my

Jasa dan sumbangan penulis lirik itu tetap memberi makna besar kepada dunia seni

BIARPUN lagu-lagu popular seperti Di Ambang Wati (Wings), Nurnilam Sari (Awie & Search), Laila Namamu Teratas (Search), Gemuruh (Search & Wings), Mantera Semerah Padi (M.Nasir), Kita Peng-Yu (XPDC), Aladin (Spider) dan banyak lagi masih rancak berkumandang di radio, namun ingatkan kita siapakah pencipta liriknya.
Tanpa penulis yang kreatif memerah keringat, bersengkang mata mencari idea, belum tentu lagu itu menjadi siulan peminat hari.

Namun insan yang dianugerahkan Tuhan memiliki keistimewaan melahirkan pelbagai bait indah lirik itu yang dianggarkan melebihi 500 lirik, Rosli Khamis atau dikenali sebagai Loloq. Penulis lirik ini meninggal dunia pada 30 Januari 2008.

Maka pada penghujung bulan ini genaplah tiga tahun pemergiannya yang disebabkan mengalami pendarahan di dalam otak.

Bagi mengenang jasa dan sumbangannya dalam penulisan lirik itu, satu konsert khas dirancang diadakan di Istana Budaya dengan menampilkan beberapa penyanyi yang pernah menyanyikan hasil karya Loloq.

Idea itu dicetuskan oleh Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang berasakan Loloq adalah segelintir insan seni cukup unik kerana hasil karyanya yang sangat kreatif, unik dan memberi makna tersendiri.
“Ini salah satu tanda penghargaan yang sepatutnya kita beri kepada anak seni yang tidak hanya menumpukan kepada penyanyi atau pelakon semata-mata. Saya rasa IB juga seharusnya mengadakan satu konsert khas mengenang kembali sumbangan dan jasa Allahyarham Loloq dalam dunia seni.

“Sebaik-baiknya konsert yang dicadangkan ini kita boleh jadikan ia sebagai konsert amal dengan hasil kutipannya boleh disalurkan kepada balu dan anak-anak Allahyarham,” katanya ketika ditemui selepas menyaksikan Konsert Jamal Abdillah di IB, Jumaat lalu.

Ahmad Zahid juga mencadangkan antara barisan penyanyi yang menyanyikan hasil karya Loloq itu ialah M Nasir, Ziana Zain dan kumpulan Spider.

Sehubungan itu, beliau berharap pengurusan IB boleh melihat ruang bersesuaian untuk menjayakan konsert itu yang dijangka dilangsungkan selama tiga hari.

Mengulas saranan Ahmad Zahid itu, Ketua Pengarah IB, Muhammed Juhari Shaarani berkata, pihaknya bersedia untuk meneliti kembali slot yang kosong untuk mengadakan konsert khas mengenang sumbangan Loloq dalam persada seni.

“Disebabkan konsert ini bakal diadakan selama tiga hari, kita akan melihat mana-mana ruang yang sesuai. Dan saya mencadangkan ia boleh diadakan pada pertengahan April,” katanya.

Konsert yang sudah sedia menerima penajaan itu, akan terbitkan Global Network Entertaiment (GNE) dengan kerjasama IB.

Ia dijangka akan dibahagikan kepada beberapa segmen seperti koleksi lagu-lagu yang pernah meraih anugerah, koleksi lagu-lagu dengan lirik yang unik dan lagu-lagu popular yang sering diputarkan menerusi tv mahupun radio.

Antara lirik hasil nukilan Loloq yang menjadi lagu popular hingga sekarang ialah Diambang Wati nyanyian kumpulan Wings, Nurnilam Sari (Awie & Search), Laila Namamu Teratas (Search), Kias Fansuri, Mentera Semerah Padi (M.Nasir), Aladin (Spider), Doa Dan Lagu (Mawi & Heliza), Awan Yang Terpilu (Ning Baizura) dan Cinta Adam Dan Hawa (Misha Omar).

Tiada ulasan: