Jumaat, Februari 25, 2011

Konsert 'Untukmu Loloq' Di Istana Budaya April Depan

petikan mstar 25 Februari 2011
Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ

KUALA LUMPUR: Menterinya Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mencetuskan idea bagi menghargai pengorbanan penulis lirik Loloq atau Rosli Khamis dengan penganjuran Konsert 'Untukmu Loloq' yang bakal berlangsung di Istana Budaya dari 22 hingga 24 April depan.

Idea sebagai tanda penghargaan Zahid kepada Loloq kerana mereka pernah mengelilingi satu Malaysia selama seminggu ketika Zahid bergelar Timbalan Menteri Penerangan sebelum ini.

Konsert tersebut melibatkan 60 orang terdiri dari pemuzik bekas tentera darat, artis tari dari Kementerian Pertahanan, kumpulan koir dari Kementerian Pertahanan, pengarah persembahan Lokman Ghani, pengarah muzik Eddy Marzuki, penerbit Den Wahab dan penulis skrip Ad Samad.

"Ia terbahagi kepada empat segmen iaitu berkisar latar belakang arwah, nyanyian lagu-lagu popular karya Loloq oleh kumpulan Spider, Ella dan Ramli Sarip, sketsa pendek tentang Loloq dan penampilan khas M.Nasir.

"Dijangkakan sebanyak 24 lagu hasil tulisan Loloq akan dinyanyikan dan lirik lagu tersebut akan dipaparkan di tepi pentas supaya penonton dapat menghayatinya," kata Lokman Ghani ketika sidang media di Istana Budaya, di sini, Khamis.

Tambahnya: "Saya pernah berlakon dengan Loloq selama seminggu dalam drama Hujan Di Hati Kamariah arahan Fauziah Ahmad Daud tetapi sehingga sekarang drama itu tidak disiarkan di televisyen.

"Banyak perkara yang kita tidak tahu tentang arwah akan dipaparkan pada konsert itu hasil cerita kawan-kawan rapat arwah. Misalnya arwah gemar melakukan pelbagai aksi melucukan ketika menulis lirik di atas lantai.

"Kemungkinan salah seorang ahli keluarga Loloq akan muncul dalam konsert ini,” katanya.

Bagaimanapun, balu Loloq, Hariah Yaacob,39, akan meneliti dan membaca skrip konsert terbitan Global Network Entertainment itu dahulu sebelum memulakan latihan pementasan yang dijadualkan bermula April ini.

Pada 26 Februari ini, sesi uji bakat untuk mencari pelakon yang boleh melakonkan watak Loloq akan diadakan.

Kriteria yang dicari tidak semestinya mempunyai wajah seiras Loloq tetapi yang penting adalah memiliki karakter sepertinya.

Loloq aktif menulis lirik sejak berusia 20 tahun dan terkenal dengan beberapa nama pena lain seperti Nurbisa dan Pistol Bimbo.

Selain itu dia juga dikenali sebagai pelakon filem dan drama televisyen seperti Pari-Pari, Lang Buana, Zombi Kampung Pisang dan Man Laksa.

Antara lirik lagu ciptaannya adalah Andalusia, Ghazal Untuk Rabiah, Mentera Semerah Padi, Apokalips, Bonda dan Aladin.

Harga tiket 'Untukmu Loloq' dijual pada harga RM65, RM85, RM125, RM165, RM205, RM295 dan RM450.

Sementara itu Kementerian Pertahanan berhasrat untuk membiayai pengajian anak-anak Loloq yang akan diumumkan kemudian oleh Zahid.

Hasil perkahwinan Loloq dengan Hariah mereka dikurniakan tiga orang anak iaitu Krsty, 15, Jaevnur, 12, dan Yashanur, 10.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ada sorang muka mcm arwah loloq iaitu jurulatih bola kedah[?] azraai khor abdullah.