Jumaat, November 21, 2008

34 buah lagu layak ke Separuh Ahkir Muzik-muzik

petikan mstar.com.my 21 November 2008
oleh NURUL AIN MOHD. HUSSAIN

DEBARAN Anugerah Juara lagu ke-23 kian terasa apabila 34 buah lagu akan berentap pada pertandingan separuh akhir prgoram Muzik-muzik yang akan berlangsung pada 28 November, 5 dan 12 Disember ini.

Pecahan lagu mengikut kategori adalah 10 lagu dari Etnik Kreatif, 12 lagu Balada dan 12 lagu Pop Rock.

Lagu-lagu yang berjaya layak ke Separuh Akhir Muzik-muzik ini dipilih melalui proses undian yang dibuat oleh peminat.

Ia juga dinilai dari tempoh kedudukan sesebuah lagu dalam carta mingguan program hiburan tersebut.

Menurut Pengurus Besar Kumpulan Jenama TV3 Nurul Aini abu Bakar,sebanyak 104 buah lagu dari 3 kategori ini dicalonkan sepanjang tahun namun hanya 34 lagu sahaja yang berjaya ke pusingan Separuh Akhir.

“Anugerah Juara Lagu bukanlah pertandingan di antara lagu-lagu semata-mata. Selain daripada artis yang membuat persembahan, banyak lagi aspek dan ciri-ciri penting lain yang diambil kira di dalam pemberian markah.

“Misalnya, format pemarkahan separuh akhir adalah berdasarkan markah persembahan pada malam pertandingan dicampur dengan dengan markah penilaian lagu yang dibuat sebelum persembahan bagi mendapat markah keseluruhan.

“Hanya lagu yang mendapat markah tertinggi layak untuk ke Angerah Juara Lagu ke-23 yang akan diadakan pada 18 Januari 2009,” ujar Aini.

Masih mengekalkan pengacara yang sama, gandingan serasi Cheryl Samad dan Faizal Ismail akan menjadi host pada pertandingan separuh akhir Muzik-muzik bagi ketiga-tiga kategori.

Dalam pada itu, Pengurus Produksi Hiburan Primeworks Studios Sdn. Bhd., Fadzlina Zakaria mengakui hampir separuh lagu yang berjaya melayakkan diri ke Separuh Akhir Muzik-muzik kali ini didominasi oleh artis-artis baru terutamanya mereka yang menyertai program realiti TV.

”Kita tak dapat nafikan mereka (bintang dari program realiti TV) inilah yang menjadi penyambung kepada industri muzik kita di masa hadapan.,” katanya pada sidang media selepas mengumumkan lagu-lagu yang layak bertnading ke Separuh Akhir Muzik-muzik semalam.

Jelas beliau, pertandingan sebegini akan menjadi platform terbaik untuk mereka menonjolkan kemampuan dan bakat yang mereka miliki.

”Saya lihat ini sebagai satu perkembangan positif dan menampilkan persaigan yang sihat dalam industri hiburan tanah air,” katanya.

Antaranya adalah Mawi dan Heliza (Doa dan Lagu), Bob (Cinta Terhalang), Faizal Tahir (Sampai Syurga dan Cuba), Aizat (Lagu Kita), Dafi (Bila Terasa Rindu), Dina (Sejau Ini), Ayu (Hanya Di Mercu), Nubhan AF6 (Ada Untukmu), Mila (Mila Bila Cinta dan Aku Lebih Tahu), Stacy (Aku Stacy), Fiq (Bukti), Separuh Masa (The Lima), dan Fazli Zainal (Lambaian).

Menurut Fadzli, persaingan yang sengit kali ini datang dari kategori Balada dan Pop Rock, bukan untuk menafikan kehebatan lagu-lagu Etnik hakikatnya perlu diakui.

”Saya lihat lagu kategori Balada dan Pop Rock menampilkan saingan sengit kerana lagu-lagu yang layak semua hebat-hebat belaka.

”Apa yang jelas penyertaan lagu etnik pada pertandingan Muzik-muzik kali ini tidak banyak. Mungkin kerana pasaran muzik agak lembap dan genre Etnik kurang dihasilkan.

”Namun masih ada lagu-lagu Etnik yang berkualiti dan itu memang tidak dapat dinafikan, cuma penyertaan mereka kali ini berkurangan secara mendadak berbanding tahun sebelumnya agak membimbangkan,” jelasnya.

Tirai Separuh Akhir Muzik-muzik akan dimulakan dengan kategori Etnik Kreatif yang disiarkan secara langsung di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral Shah Alam pada 28 November ini jam 9 malam.

Kategori Balada pula akan disiarkan pada 5 Disember ini pada waktu yang sama manakala Separuh Akhir kategori Pop Rock akan berlangsung pada 12 Disember depan.

Sesiapa yang berminat untuk menyaksikan persembahan hebat artis-artis kegemaran mereka berentap di peringkat separuh akhir, boleh mendapatkan tiket-tiket percuma di Balai Pengawal Sri Pentas Bandar Utama dan Balai Pengawal Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral mulai hari Isinin, 24 November 2008.

Sama-samalah kita saksikan lagu manakah yang berjaya melayakkan diri ke Anugerah Juara Lagu ke-23 yang akan berlangsung pada 18 Januari 2009?

Senarai penuh lagu-lagu yang berjaya ke peringkat separuh akhir Muzik-muzik ke-23 adalah seperti berikut:

Kategori Etnik Kreatif (28 November 2008)

1)Doa Dalam Lagu- Mawi & Heliza.(Ajai& Loloq)

2)Lambaian-Fazli Zainal.(Sang Dewi& Ahmad Fedtri Yahya).

3)Dusta Berkalang-Aiman (Hafiz Hamidun &Ahmad Fedtri Yahya)

4)Persoalan Cinta-Farawahida (Julfekar& Ku Seman/ Izza Rosley)

5)Songo-Amy Search (Edrie Hashim& Ahmad Farid)

6)Panas-Ifa Raziah (Cat Farish&Cat Farish/Adeeb)

7)Pujangga Merindu-Syura (Radeen Sri& Hairul Anuar Harun)

8)Jarak Rindu-Azfar (M.Nasir&Seth)

9)Puteri Tarian Kasih- Anis Aneesa (Adnan Abu Hassan& Faris)

10)Mengharap Sinar- Dior(Dior/Khairafik & Dior)

Kategori Balada (Jumaat 5 Disember)

1)Sampai Syurga-Faizal Tahir (Audi Mok& Faizal Tahir)

2)Bila Nak Saksi-Spider (Tam Spider& Loloq)

3)Dingin-Ziana Zain (Adnan Abu Hassan& Azalea)

4)Sejauh Ini-Dina (Sharon Paul& Ahmad Fedtri Yahya)

5)Teman Terulung-Anuar Zain (ciptaan sepenuhnya oleh komposer Azalea)

6)Hanya Di Mercu- Ayu (OIAM) (Aubrey Suwito& Habsah Hassan)

7)Ada Untukmu-Nubhan AF6 (Zetty& Abie Abdullah)

8)Tanpa-6ixth Sense (Gjie& Wan)

9)Bila Terasa Rindu-Dafi (Ciptaan sepenuhnya oleh Edry Abdul Halim)

10)Cinta Terhalang-Bob (Sharon Paul& Shimy)

11)Cuba-Faizal Tahir (Audi Mok& Faizal Tahir

12)Lagu Kita-Aizat (Ciptaan sepenuhnya oleh Aizat)

Kategori Pop Rock (Jumaat 12 Disember)

1)Kalis Rindu- Elyana (Aidit Alfian& Ad Samad)

2)Mila Bila Cinta-Mila (Audi Mok&Ad Samad) 3)Separuh Masa- The Lima (ciptaan sepenuhnya oleh Edry Abdul Halim)

4)Bukti-Fiq (Tony Iskandar&Loloq)

5)Cinta Si Rama-Rama- Hattan(Ciptaan sepenuhnya oleh Edrie Hashim)

6)Lagu Untukmu- Meet Uncle Hussein (Taja, Tass, Lan&Taja,Tass)

7)Yang Pernah- Estranged (ciptaan sepenuhnya oleh Estranged)

8)Mabuk-Spider (Tam Spider&Loloq)

9)Ku Merindu-Shah & Ella (ciptaan sepenuhnya oleh Dato’ Syed Elias Syed Ahmad)

10)Aku Lebih Tahu- Mila (Ajai&Loloq)

11)Aku Stacy-Stacy (Intan Norul Azlin &Layla Ismail)

12)Rimas-The Fabulous Cats (Cat Farish& Roxy Tail)

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Satu satunya taruhan M Nasir dalam AJL tahun ni nampaknya tidak mara ke peringkat akhir. Mungkin rezeki tahun depan agaknya bila ciptaan terbaru sifu dendangan oleh Siti Nurhaliza mula menemui pendengar.