Rabu, Februari 01, 2012

Melodi, vokal Awan Nano kuat


petikan Utusan Malaysia 1 Februari 2012
Oleh ABD. AZIZ ITAR dan MUHAMMAD SYAFIQ ROOS ANUAR
aziz.itar@utusan.com.my
Gambar DJOHAN SHAHRIN SHAH, ABDUL RAZAK LATIF, MOHD. ASRI SAIFUDDIN dan ALI ISKANDAR


PENYANYI awan nano, Hafiz, bakal dikenang dalam sejarah sebagai juara dengan penampilan paling sempoi di pentas ajl.

ANUGERAH Juara Lagu (AJL) merupakan acara berprestij yang mempertandingkan lagu dan lirik sekali gus mengangkat martabat golongan komposer, penulis lirik serta penyanyi anjuran stesen TV3 yang kini telah memasuki edisi ke-26.

Pada final AJL26 Ahad lalu, lagu gubahan Datuk M. Nasir berjudul Awan Nano dan lirik hasil nukilan Budi Hekayat diangkat sebagai juara pertandingan itu dengan membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM35,000 serta trofi.

Ia bukan satu kemenangan yang mengejutkan memandangkan Awan Nano adalah sebuah lagu yang mempunyai perisa kehebatan tersendiri, selain muncul antara lagu popular sepanjang 2011.

Ketua Juri AJL26, Azmeer sendiri mengakui, kesemua 20 juri yang terbabit sepakat memilih Awan Nano sebagai juara pertandingan itu kerana kekuatan melodi, vokal dan liriknya berbanding 11 lagu lain.

"Saya yakin para juri memilih Awan Nano berdasarkan melodi dan keindahannya. Vokal dan lagu itu layak menang dimana liriknya juga bersesuaian kerana ia menggunakan gaya bahasa yang baik," komennya tentang Awan Nano.

Pada sidang akhbar selepas berakhirnya AJL26 itu, Azmeer berkata kaedah penjurian tahun ini berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya kerana tidak dilakukan pada malam berlangsungnya anugerah tersebut.

Sebaliknya, selain menilai persembahan para peserta di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur tempat berlangsungnya final AJL26, pra-penjurian turut diadakan di lokasi luar sebelum malam kemuncak anugerah.

"Terdapat 20 sesi penjurian dengan hampir 20 juri di mana 80 markah diberi berdasarkan lagu. Manakala 10 juri daripada keseluruhannya ditugaskan untuk memberi 20 markah untuk persembahan para peserta terbabit.

"Sebelum malam final ini, kami telah mengadakan pra-penjurian. Kalau 100 peratus penjurian dilakukan pada malam kemuncak ini mereka tidak cukup masa.

"Kami melakukan penjurian dengan telus, ikhlas dan tidak dipengaruhi oleh sesiapa. Kami tidak akan menidakkan kemenangan sesiapa. Semua memberi markah seolah-olah sedang menikmati lagu yang mereka adili," ujarnya.

Jelas Azmeer, di kalangan juri yang dilantik oleh TV3 pada AJL26, mereka terdiri daripada pelbagai latarbelakang yang berbeza seperti komposer lama dan baru, pengamal media dan penerbit eksekutif rancangan televisyen.

Malah, beliau yang juga seorang komposer menambah, para juri yang bukan terdiri daripada kalangan komposer juga tidak boleh dipertikaikan kerana mereka secara tidak langsung mewakili masyarakat luar.

"Saya sudah 20 tahun dalam industri muzik di negara ini di mana hampir kesemua juri terutamanya komposer faham akan kekuatan sesebuah lagu bergantung kepada keindahan melodi dan lirik serta vokal penyanyinya.

"Itu yang membuatkan sesebuah lagu berbeza dan menjadi sebab utama untuk diangkat sebagai juara yang kami cari," jelasnya.

Bukan setakat para juri, malah Ketua Pegawai Operasi Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Ahmad Izham Omar turut mengakui kekuatan melodi, lirik dan vokal yang dipersembahakan dalam Awan Nano.

"Sebagai penggiat stesen televisyen dan pencinta muzik, saya akui lagu Awan Nano bagus. Tujuh nota muzik pertama lagu itu sudah menangkap melodinya, manakala empat nota pada korusnya sudah menaikkan semangat pendengar seperti saya,".

Selain anugerah utama itu, komposer Edry Abdul Halim dipilih memenangi anugerah Juara Mobile Celcom menerusi lagu Sedetik Lebih yang disampaikan Jacklyn Victor

 : 

1 ulasan: