Isnin, April 18, 2011

Sumbangan Loloq tak dilupa

petikan Berita Harian 8 April 2011
Oleh Rozdan Mazalanrozdan@bharian.com.my

DARI Kiri; Hasnul Rahmat, ramli Sarip, Ella dan M Nasir yang akan menjayakan konsert Tribute Untukmu Loloq.Konsert khas sebagai perintis hargai sumbangan penulis lirik

MEMPERTARUHKAN koleksi lirik terbaik daripada gabungan penyanyi terhebat di dalam satu konsert menjadi perintis kepada sokongan masyarakat terhadap bidang penulisan. Tanpa penulis lirik, bidang nyanyian kurang serinya, kerana ada juga melodi memerlukan lirik untuk dilagukan yang sendirinya mengandungi mesej untuk disampaikan. Menerusi konsert Tribute Untukmu Loloq pada 22 hingga 24 April ini di Panggung Sari, Istana Budaya (IB), inisiatif daripada Global Network Entertaiment Sdn Bhd (GNE) boleh dipanjangkan.

Penerbitnya, Den Wahab berkata, sebagai perintis menganjurkan konsert penghargaan buat insan yang lahirnya dari bidang penulisan, usaha itu diharap dapat membakar semangat kepada penulis lirik yang masih ada.

“Konsert ini bukan saja menghargai sumbangan yang pernah ditaburkan Allahyarham Rosli Khamis atau Loloq kepada industri seni, malah ia satu pengiktirafan tertinggi buat semua penulis lirik lagu.
“Selain mengadakan konsert istimewa mengenang penulis lirik yang sudah pergi, pihak GNE juga ada merancang untuk meneruskan konsert umpama ini kepada mereka yang masih hidup seperti Habsah Hassan dan ramai lagi,” katanya.

Konsert Untukmu Loloq mendapat cetusan idea Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan disokong sepenuhnya Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK), Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Den berkata, GNE sebelum ini pernah mengadakan persembahan amal Muzikal Teratak Minang di IB yang sebahagian hasilnya disumbangkan kepada mangsa gempa bumi di Padang, Indonesia.
Kini konsert Untukmu Loloq juga menjadi sebahagian daripada konsert yang hasil kutipan tiketnya turut disumbangkan kepada balu Allahyarham Loloq.

“Selain berhibur dengan koleksi lagu terbaik, konsert ini juga menjadi konsert amal di mana sebahagian daripada hasil jualan tiket akan disumbangkan kepada keluarga arwah untuk pendidikan anak-anaknya.
“Kami juga memberikan mereka tiket penerbangan ke Kuching, Sarawak untuk sekeluarga bercuti selepas berakhirnya konsert ini yang ditaja oleh FireFly,” katanya.

Hadir sama, Ketua Pengarah IB, Mohamed Juhari Shaarani, isteri arwah Loloq, Hariah Yaacob dan penyanyi yang akan menjayakan konsert itu seperti Datuk M.Nasir, Ella, Ramli Sarip dan Hasnul Rahmat.
Konsert itu turut menyelitkan sketsa yang akan dilakonkan oleh Hasnul Rahmat di bawah arahan Lokman Ghani, ditulis oleh Ad Samad serta keseluruhan muziknya dipimpin oleh Eddie Marzuki bersama Orkestra Seni Kebangsaan (OSK) dan Badan Kesenian Mindef.

Hasnul memang pilihan tepat

Hasnul yang agak terkejut kerana di dalam kesibukan pihak produksi melakukan persiapan konsert itu, namanya dikaitkan untuk membawa watak Loloq.

“Memang saya terkejut apabila penerbit menghubungi saya untuk terbabit sama di dalam konsert ini menerusi sketsa yang dirancang. Sebenarnya saya memang antara kawan kepada arwah dan ada sedikit sebanyak karektor dia saya kenal.

“Namun sebenarnya juga saya bukanlah bertindak melakonkan watak arwah tetapi watak ciptaan yang pernah diciptakannya seperti menerusi lirik lagu dan filem seperti Wak Jono, Laila Majnun, Bonda dan banyak lagi,” katanya.

Sementara itu, Hariah yang ditemui pada sidang media itu turut merasa bertuah kerana secara tidak langsung, buat pertama kalinya konsert Untukmu Loloq menjadi perintis kepada sokongan masyarakat terhadap bidang penulisan lirik.

“Saya tidak menjangka perkara seperti akan berlaku, bagi saya satu penghargaan yang baik sebagai menyokong bidang penulisan yang selama ini tidak pernah diangkat dalam industri seni melainkan penyanyi.
“Jika kita tidak ada penulis lirik maka kita tidak ada benda yang hendak dilagukan. Peranan lirik sangat penting kerana di situ ada makna perkataan yang besar kesan dan peranannya,” katanya yang bersemangat menyokong martabat penulis lirik tanah air.

Hariah juga diajukan soalan berkaitan sumbangan yang bakal diterima atas inisiatif penganjur menerusi konsert itu disambut baik atau tidak.

“Keutamaan saya di sini adalah menyokong usaha sama pihak IB, GNE, artis dan karyawan yang membuatkan konsert ini,” katanya.

Sebelum ini, Hariah dan anaknya, Krsty Nur, Jaevn Nur, dan Yasha Nur dikatakan akan melakukan kemunculan khas pada konsert itu untuk menyampaikan puisi, namun akuinya perkara itu tidak akan berlaku.
“Saya tidak berminat memunculkan diri, saya hanya lebih suka menjadi ibu kepada anak-anak di rumah.
“Bila penganjur mengemukakan cadangan dan meminta izin untuk buat konsert dan sketsa, saya tidak pernah fikir pun untuk memilih Hasnul tetapi tiba-tiba nama dia muncul di kepala saya, mungkin ada kaitan kerana dia agak rapat dengan arwah,” katanya.

INFO

Konsert Untukmu Loloq pada 22 hingga 24 April di Panggung Sari, Istana Budaya bermula jam 8.30 malam.

Sebanyak 24 lagu yang liriknya ditulis oleh Loloq dinyanyikan oleh M.Nasir, Ramli Sarip, Ella dan Spider. Persembahan juga akan diselitkan dengan sketsa yang akan dilakonkan oleh Hasnul Rahmat dan Azrul (Raja Lawak)

Antara lagu yang bakal dipersembahkan ialah Wak Jono, Andalusia, Apokalips (M.Nasir) Mantera Semerah Padi (duet M.Nasir, Ella dan Ramli Sarip). Ella akan menyanyikan lagu Nuri, Layar Impian, Bagaikan Puteri dan Dunia Batinku. Ramli dengan lagu Syair Laila Majnun, Bonda dan Ghazal Untuk Rabiah (Duet bersama M.Nasir).

Spider menyanyikan lagu seperti Kasih Latifah, Aladin, Laukku Cukup Masin, Cinta Dewa Dewi dan Katalis.

Selain berhibur penonton berpeluang menerima cabutan bertuah tiket penerbangan ke Medan, Pekan Baru, Batam, Singapura dan Alor Setar tajaan FireFly. Selain itu 100 penonton terawal yang membeli tiket berpeluang menerima barangan kosmetik Ori Beauty.

Tiket di jual berharga RM65, RM85, RM125, RM165, RM205, RM245, RM305 dan RM450 yang boleh ditempah dengan menghubungi 03-41478600 atau layari www.ticket2u.biz
 
 


2 ulasan:

deaf-angel berkata...

this will be a fantastic show

Saudagar Mimpi berkata...

deaf : Kalau ikutkan set list lagu-lagunya, mmg best...tapi jualan tiket tgk macam slow jer