Sabtu, Mei 19, 2001

M.Nasir Bangkit

petikan Harian Metro 19 Mei 2001

Seniman M.Nasir memang dikenali dengan unsur-unsur perlambangan dalam karya-karyanya. Begitu juga dengan produk terbarunya, Phoenix Bangkit, yang meneruskan kesinambungan identiti falsafahnya itu.

Menerusi albumnya itu, dia mengambil cerita rakyat Timur Tengah dan China mengenai burung Phoenix yang mempunyai jangka hayat yang panjang.

Menurut mitos itu, slepeas mati burung berkenaan, dia dikatakan menjadi abu, lalu menjadi sejenis ulat, sebelum bangkit semula sebangai seekor baru yang lebih kuat dan gemilang.

Namun, Nasir lebih berminat mengambil falsafah kebangkitan itu sebagai satu simbol kekuatan. Mungkin seseorang yang pernah kecewa,tetapi bangkit semula dengan semangat baru yang lebih kaut. Dalam erti kata lain, gagal sekali bukan bermakna selamanya gagal.

"Itu adalah hasil renungan perbadi saya sendiri, tetapi mengenai tafsiran terhadap falsafah itu terpulang kepada semua pendengar untuk menilainya," katanya ketika ditemui di studionya di Sungai Buloh, kelmarin.

Bagaimanapun, dalam pertemuan setengah jam petang itu, suami kepada Marlia Musa itu lebih galak bercerita mengenai lagu-lagu dalam album barunya itu.

Malah, dia sempat memperdengarkan beberapa lagu kepada wartawan Harian Metro dan ternyata nukilannya makin hebat dengan 'dengusan' ketimuran.

"Album ini masih tidak lari dengan harapan dan cita-cita saya yang mahu membuat album berbentuk dance (tari) ketimuran. Album Phoenix Bangkit banyak mempunyai unsur-unsur Arab.

Sebenarnya Melayu kita sendiri adalah sebahagian dari Arab. Pengaruhnya amat banyak dalam persekitaran hidup kita. macam perkataan Mat Jenin, ia daripada perkataan Arab iaitu Majnun.

"Dalam pencarian saya sendiri terhadap lagu yang betul-betul boleh dipanggil Melayu, banyak saya ketemu elemen Arab di situ, berbanding pengaruh lain," katanya yang nampak lebih mudah 'berbicara kebelakangan ini.

Nasir mengambil contoh rentak joget yang kebanyakannya sebaga pengaruh Sepanyol atau Portugis. Katanya, kalau dikaji rentak itu sebenarnya berasal dari Islam kerana Islam juga pernah melebarkan jajahan takluknya ke atas negara Eropah itu.

"Sebelum ini mereka tidak pernah mempunyai instumen yang bertali seperti gitar atau gambus. Akhirnya budaya muzik itu dibawa ke Tanah Melayu oleh golongan penjajah Barat yang pernah dijajah oleh Islam," katanya yang turut memperdengarkan contoh rentak muzik joget dengan harming (mulut).

Katanya, pergerakan manusia dari satu tempat ke satu tempat, misalnya orang Eropah, India atau Timur Tengah dengan membawa bersama elemen muzik mereka.

"Bangsa yang tiba di Tanah Melayu seperti Arab, Hindu dan Parsi juga 'menjajah' budaya orang Melayu. Melayu tamadun yang terjajah oleh bangsa besar di segi budaya.

"Kita tak ada lagu asli sendiri ( yang betul-betul asli sebelum kemasukan pengaruh luar ), tetapi lagu-lagu kita dibentuk oleh pengaruh luar. bagaimanapun kita boleh terima pengaruh itu.

"Kita sudah bangunkan satu bentuk muzik, walaupun ia Jawa atau Arab, tetapi ia adalah muzik baru kita," katanya.

Dalam album sulungnya bersama Warner Music ini, Nasir memilih 10 lagu iaitu Raikan Cinta , Masirah, Sahabat Gua, Phoenix Bangkit, Bila Rumi Menari, Dah Lagu Tu, Melawan Arus, Langgam Pak Dogol, Oh Anak dan Hijab Kekasih.

Album ini berada di pasaran 12 Jun depan dengan single pertama, Raikan Cinta, mula dimainkan di beberapa stesen radio sejak dua minggu lalu.

Kebanyakan lagunya mempunyai cerita sendiri. Menurut Nasir, Hijab Kekasih, berkisar kepada penghabisan pandangan seorang kekasih terhadap kekasihnya supaya jangan cari yang lain kerana dia memang tercipta untuknya.

Sesetengah lagu dalam album ini sudah dirakamkan pada tahun 1997, seiring masa dengan lagu Kias Fansuri dan Andalusia. Bagaimanapun ia diberi suntikan untuk menjadikan lebih 'bermaya'.

Tiada ulasan: