Selasa, Jun 05, 2012

M Nasir, Marlia sambut menantu


petikan Harian Metro 5 Jun 2012

Oleh Norhadiani Baharom

KALAU pelakon Neelofa gembira mendapat adik ipar, Datuk M Nasir dan isterinya pula, Datin Marlia Musa, tidak ketinggalan terharu mendapat menantu apabila anak sulung mereka, Mohd Ilham, disatukan dengan Siti Murni Ayu Amirool, pada Ahad lalu.

Suasana perkahwinan mengikut adat tradisi Melayu lengkap dengan alunan muzik ghazal dan gamelan, terpancar pada majlis mereka itu yang berlangsung di Kampung Sungai Pelong, Sungai Buloh, Selangor.

Tentunya sebagai orang tua, M Nasir sangat berbesar hati dan gembira melihat anak lelakinya itu akhirnya melangkah ke satu lagi fasa terpenting dalam hidupnya.

“Sebagai bapa, saya tentulah berharap agar Ilham akan menjadi suami, menantu dan ketua keluarga yang mampu mengemudi rumah tangganya dengan baik. Begitu juga saya harapkan daripada menantu saya, Ayu, agar dia juga menjadi isteri yang taat dan ibu yang mithali buat anak-anak mereka suatu hari nanti.

“Selain berharap kedua-dua dapat menjalani rumah tangga dengan penuh sabar kerana sabar itulah kunci kemanisan dalam rumah tangga.

“Terus-terang saya tak pernah bersedia untuk menghadapi hari seperti ini, tapi sedar ia akan berlaku juga apabila sudah sampai masanya. Berkahwin adalah tuntutan dalam agama dan kita harus bersyukur apabila perkahwinan menjadi pilihan pasangan kekasih. Maka itu, saya reda dan rela dengan keputusan yang dibuat oleh Ilham dan menantu saya itu.

“Sebagai ayah, saya bersyukur Ilham dipertemukan dengan anak gadis yang baik. Ayu pada mata saya gadis yang mampu melengkapi kekurangan anak saya. Seorang ayah tahu kekurangannya anaknya, jadi saya mohon Ayu dan keluarganya boleh menerima Ilham seadanya kerana dia manusia biasa yang pasti ada kekurangan.

“Saya juga punya kekurangan begitulah umat manusia yang lainnya. Setiap kekurangan mampu menjadi satu kelebihan kalau pasangan saling mendorong di antara satu sama lain,” kata M Nasir.

Ilham adalah anak sulung daripada lima beradik hasil perkongsian hidup M Nasir dengan Allahyarham isterinya, Junaidah Johari. Selain Ilham, empat lagi anaknya bersama Allahyarhamah adalah Mohd Yassin, 24; Mohd Hidayat, 21, Mohd Syafie, 17, dan ­Nurnilam Sari, 14.

Manakala perkahwinan beliau bersama Datin Marlia Musa pada tanggal 31 Ogos 2000, dikurniakan seorang cahaya mata, Suci Musalmah yang kini mencecah usia 11 tahun.

Sehari sebelum itu, majlis persandingan sebelah pengantin dilangsungkan di Sime Darby Convention Centre (SDCC) yang hanya dihadiri keluarga terdekat dan rakan rapat saja.

Menyingkap perjalanan majlis , semua persiapan majlis berteraskan tema tradisi Melayu sebagaimana tebalnya jiwa sang bapa yang cukup terkenal menerusi lagu puitis.

Daripada hiasan khemah tetamu, pelamin, hidangan makanan serta cenderahati yang menggunakan kain songket serta telur pindang memperlihatkan sesuatu yang indah.

Sementara, kedatangan tetamu disambut alunan tradisi apabila bergema irama ghazal dan gamelan yang diperlengkapkan lagi dengan persembahan pemuzik dan penyanyi daripada Akademi Seni Warisan dan Budaya (ASWARA).

Menambah seri majlis, tentunya kehadiran rakan taulan artis seperti Datuk Aziz Bakar, Rosyam Nor, Anuar Zain, Adibah Noor, Black Search, Hasnol Rahmat, Ito Blues Gangs, Que Haidar, Linda Jasmine, Herman Tino, Nora Johan, Khatijah Tan, Dee dan ramai lagi.

Penghormatan juga diberikan buat mempelai dan keluarga pengantin apabila Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi turut bertandang.

Tiada ulasan: