Rabu, Oktober 16, 2002

M. Nasir hibur peminat GP

petikan Utusan Malaysia 16 Oktober 2002

Penyanyi M.Nasir pernah mencatatkan sejarah sambutan yang luar biasa semasa mengadakan konsert di Stadium Negara tujuh tahun lalu. Kemudian diikuti dengan konsert Akar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) selain beberapa konsert yang sederhana saiznya.

Malah pada menjelang ulang tahun kemerdekaan yang lalu M. Nasir turut mengadakan konsert di sebuah hotel di Petaling Jaya. Kekerapan M. Nasir muncul dalam persembahan pentas antara sebab persembahan M. Nasir di Konsert MotoGP di Litar Antarabangsa Sepang Sabtu lalu kurang sambutan.

Walaupun konsert tersebut terbukan secara percuma kepada pemegang tiket perlumbaan Grand Prix Motosikal Gauloises Malaysia 2002, namun tidak sampai 1,000 orang yang menontonnya.

Kedudukan litar yang agak jauh itu juga mungkin membuatkan pemegang tiket yang tinggal di Lembah Klang keberatan untuk menonton.

Namun persembahan M. Nasir dan kumpulan Spider dengan lagu-lagu popular mereka tetap hangat dan menghiburkan peminat yang hadir.

Kumpulan Spider yang membuka tirai pentas menarik perhatian penonton dengan lagu-lagu Aladdin, Kasih Latifah, Lautku Cukup Masin, Mungkinkah dan Kau saja.

Walaupun baru namun populariti lagu-lagu Aladdin dan Kasih Latifah yang sedang popular membuatkan kumpulan itu turut menggamit peminat.

Apabila penyanyi utamanya, Tam meminta penonton yang duduk supaya bangun, mereka terus bangun dan meluru ke hadapan pentas,

Peminat juga kelihatan menari mengikut rentak lagu yang dipersembahkan oleh mereka.

Selesai persembahan, Spider, M. Nasir memulakan persembahan dengan lagu Duit. Peminat yang pada awalnya duduk di bahagian belakang mula bangun dan menuju ke ruang hadapan.

M.Nasir memilih lagu-lagu yang pernah dipersembahkan di dalam pementasan sebelum ini seperti Phoenix Bangkit Dari Abu, Sahabat Gua, Rajawali Terbang Tinggi, Apokalips, Tanya Sama Hud Hud, Mentera Semerah Padi dan beberapa lagi.

Beliau juga membawa nostalgia kumpulan Kembara dengan menyanyikan lagu-lagu popular semasa bersama kumpulan itu seperti Hati Emas, Gelora, Kepadamu Kekasih dan beberapa lagi.

Sememangnya penyanyi itu tidak pernah ketinggalan menyanyikan lagu-lagu lamanya kerana sedar ia masih diminati sehingga sekarang.

M.Nasir juga memilih pakaian yang ringkas sesuai dengan penonton daripada anak muda yang meminati perlumbaan motosikal.

Dengan seluar jeans, penyanyi berusia pertengahan 40-an itu tidak kelihatan tua apabila beraksi dengan penuh bertenaga di atas pentas.

Malah beliau turut menari dengan gaya tersendiri apabila menyanyikan lagu-lagu berirama rancak.

Pihak Litar Antarabangsa Sepang menganjurkan konsert tersebut sebagai nilai tambahan kepada pembeli tiket.

``Ia sebagai menghargai sokongan mereka kepada acara ini,'' kata Pengurus Besarnya Ahmad Mustafa.

Tiada ulasan: