Khamis, April 20, 2000

M. Nasir Srikandi Cintaku ke Indonesia

petikan Utusan Malaysia 20 April 2000

Sebelum ini banyak penyanyi baru yang mendapat peluang memasarkan album mereka ke Indonesia. Malah ada sesetengahnya tidak mampu mencatatkan populariti di negara ini juga mendapat peluang keemasan itu.

Bagaimanapun pihak syarikat rakaman BMG semacam tidak begitu berminat untuk membawa M. Nasir terbang jauh ke negara jiran yang mempunyai potensi pasaran yang baik.

Lantas usaha syarikat rakman BMG yang memasarkan album Srikandi Cintaku di Indonesia bermula 22 Mac lalu menjadi persoalan.

Apakah ini merupakan satu langkah susulan apabila tercetusnya kontroversi yang mengatakan Nasir akan meninggalkan BMG dan berhijrah ke syarikat rakaman antarabangsa yang lain?

Malangnya usaha BMG ini agak terlambat kerana M. Nasir khabarnya sudah memilih untuk bernaung di bawah syarikat rakaman Warner Music.

Selepas mencatat kejayaan cemerlang mengetengahkan Zainal Abidin dan Sheila Majid ke pasaran luar negara, Warner Music dilihat lebih bersungguh-sungguh di dalam meletakkan artis tempatan di peta dunia.

Menurut sumber, M. Nasir sudah bersedia beralih angin untuk bernaung dengan Warner Music.

Dalam dunia muzik tempatan, M. Nasir satu nama yang cukup besar dan mempunyai kekuatannya di dalam bidang penciptaan serta memenangi beberapa anugerah muzik di negara ini.

Dia bukan sahaja seniman yang popular dengan muzik-muzik sejagat malah turut memberi pengertian yang mendalam terhadap kesenian dan kesusasteraan dalam banyak karyanya.

Setiap karya yang dihasilkan mempunyai mesej tersendiri yang jarang terjangkau oleh kebanyakan karyawan lain.

Andalusia misalnya, mengangkat kisah kegemilangan dan kejatuhan Islam di Sepanyol suatu ketika dahulu.

Karya Nasir dilihat begitu serasi dengan pelbagai situasi terutamanya untuk sebuah negara yang mempunyai banyak persamaan seperti Indonesia. Tidak hairanlah apabila jualan album Srikandi Cintaku mencecah 25,000 unit dalam masa tidak sampai seminggu di pasaran Indonesia.

Ini membuktikan bahawa M. Nasir mempunyai peminat di negara jiran itu dan BMG agak terlewat meluaskan jangkauan pasaran album M. Nasir.

Oleh: TENGKU KHALIDAH TENGKU BIDIN

Tiada ulasan: