Isnin, Ogos 10, 1998

Pemergian tragis Junainah Johari

petikan Bintang Popular 14 September 2008
Oleh Hardi Effendi Yaacob

M Nasir dan Junainah

INDUSTRI hiburan tanah air dikejutkan dengan berita kematian bekas anggota Ideal Sisters, Junainah Johari, 36, yang juga isteri kepada seniman terkenal, M Nasir, di Hospital Kuala Lumpur (HKL) kira-kira jam 3 petang, 8 Ogos 1998, akibat penyakit lelah dihidapinya.

Allahyarham yang lebih dikenali sebagai Nana, diserang penyakit itu kira-kira jam 10 pagi beberapa hari sebelum kematiannya sebelum dikejarkan ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan dan tidak sedar diri sejam kemudian.

Beliau kemudian dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur untuk rawatan selanjutnya, namun sehingga menghembuskan nafas terakhirnya, arwah masih dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Lebih menyedihkan, Allahyarham masih dalam tempoh berpantang selepas melahirkan anak bongsunya, Nur Nilam Sari, yang ketika ibunya meninggal dunia, baru berusia dua bulan.

Selain Nur Nilam Sari yang juga satu-satunya cahaya mata perempuan Nana dan Nasir, mereka turut mempunyai empat anak lelaki - Ilham, Yasin, Mohd Hidayat dam Shafie - yang ketika itu berusia dalam lingkungan 3 hingga 13 tahun ketika itu.

Dilahirkan di Singapura, Allahyarham dibesarkan di Kampung Kembangan, Singapura sehinggalah beliau berkahwin dengan komposer dan penyanyi terkenal itu pada 12 September 1981

nota kaki: Petikan asal berkenaan peristiwa ini tiada dalam simpanan, jadi petikan dari tahun 2008 ini sebagai gantinya.

1 ulasan:

Yutaka Mushimura berkata...

Lalu terbitlah lagu syahdu M.Nasir

Sehingga kini, saya masih menghayatinya

Tajuk Lagu : M.Nasir - Suatu Masa