Ahad, Jun 30, 2013

Mantera M. Nasir menjadi

petikan Utusan Malaysia 30 Jun 2013 Oleh SYED MUSSADDAD SYED MAHDI mussaddad.mahdi@utusan.com.my Foto NOORADZRENE MOHD NOOR

MENGHIBURKAN... M. Nasir tidak pernah ‘renggang’ dengan roh Melayunya.

LAGU-LAGU seperti Mentera Semerah Padi dan Senyuman Listrikmu begitu dekat dengan peminat. Susunan muzik yang cukup hebat menambahkan seri pada lagu yang sudah sedikit berusia itu.

Tidak terhenti daripada terus memberikan yang terbaik buat para pencinta karyanya, M. Nasir membuktikan pengalaman berpuluh tahun di atas pentas berjaya meletakkan dia di tempat tertinggi.

Uniknya M. Nasir masih berada dalam kelas tersendiri. Muzik yang diperjuangkan oleh lelaki berkenaan masih punyai ramai pengikut lantaran kita semakin ketandusan penyanyi yang mempertahankan ‘roh’ Melayu dalam setiap karya mereka.

Kehebatan karya-karya M. Nasir tidak terletak kepada populariti lagu itu semata-mata sebaliknya seni kata puitis penuh maksud tersirat menambahkan lagi misteri pada setiap sentuhan penyanyi ini.

Dan biar dia di depan, kekuatan M. Nasir tidak hanya terletak pada dirinya sebaliknya bersama paduan para pemuzik yang mendokong persembahannya.

Diketuai Aznan Alias bersama rakan-rakan yang lain nyata telah menyempurnakan konsert Sang Pencinta yang bermula 28 Jun yang lalu sehingga malam ini.

Seperti yang dijanjikan, konsert kali ini tidak hanya menghidangkan peminat dengan lagu-lagu popular sebaliknya mengetengahkan lagu-lagu yang kurang dimainkan di radio.

Memulakan konsert dengan lagu Dalam dan Bahtera Raudhah sudah pasti ramai yang samar-samar mendengarkan lagu tersebut. Namun buat peminat setianya, lagu itu bukan asing pada mereka.

Momentum yang dicipta sejak lagu pertama diteruskan sehingga tamat konsert. Variasi lagu-lagu yang dipilih oleh penyanyi ini cukup lengkap dan bagaikan perjalanan satu malam yang manis untuk ditempuhi.

Konsert yang dianjurkan oleh Bombbay Worldwide itu turut diserikan dengan lagu-lagu lain seperti Apokalips, Keroncong Untuk Ana, Hidayah, Rajawali, Hijab Kekasih, Tanya Sama Itu Hud-Hud dan banyak lagi.

Tidak hanya mendendangkan lagu-lagu nyanyiannya, M. Nasir turut menyanyikan lagu ciptaannya kepada penyanyi lain seperti Layang-Layang Terputus Tali, Menanti Titian Usang dan Srikandi Cintaku.

Semangat kemelayuan M. Nasir terserlah di dalam lagu Wadi dan Mustika. Selain menggunakan akordion sebagai penambah seri, ketukan gamelan juga membangkitkan lagi semangat Melayu pada konsert ini.

Apa yang pasti percaturan Bombay selaku penganjur konsert ini menjadi dengan pembaharuan pemetaan visual yang boleh disifatkan antara terbaik pernah dihasilkan.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Senyuman Listrikmu? Ni lagu baru ke?