Khamis, Mac 08, 2012

BICARA SENIMAN: M. Nasir pujangga zaman

petikan Cyberita Online Ekstra! 6 Mac 2012

Oleh
Mohd Khair Mohd Yasin
 
Pemilihan karya klasik legenda seniman yang berasal dari Singapura ini wajar dan tepat

SEBANYAK 11 album solo, enam album bersama Kembara, 32 album kompilasi dan beratus-ratus lagu hit yang bersifat malar segar dan 50, 000 koleksi lagu yang sudah dihasilkan oleh insan seni ini.

Rekod yang tidak mungkin dicapai lagi oleh sebarang artis atau seniman muzik Melayu dari zaman dahulu, kini dan besar kemungkinan pada era mendatang.

Itulah pencapaian, perjuangan dan pengorbanan manusia seni yang bernama Mohamad Nasir Mohamed sepanjang hayatnya sehingga kini, sehingga sudah bergelar 'Datuk'.

Ketika mengadili bersama ahli panel yang lain untuk Anugerah Planet Muzik 2011 anjuran MediaCorp tahun lalu, penulis merasakan seperti ada keselarasan kekaguman di antara kita apabila lagu Awan Nano diperdengarkan.

'Lagu-lagu M. Nasir terutamanya yang berjudul Awan Nano ini sudah tidak mengikut form atau struktur lagu-lagu biasa lagi,' komen salah seorang pengadil dari Indonesia dalam mengutarakan pengamatannya terhadap karya komposer terulung itu selepas era Allahyarham P. Ramlee.

Seorang lagi komposer dari seberang tambak mencelah: 'Mula-mula apabila saya mendengar lagu ini tidak berapa sangat perasan kekuatannya, tetapi setelah beberapa hari berlalu barulah dapat dirasakan yang karya M. Nasir ini istimewa dan semakin enak didengar,' katanya sambil tersenyum bangga akan komposer industri muzik Melayu terkaya yang berasal dari Singapura ini namun kini sudah bergelar Datuk dan menjadi rakyat Malaysia.

Penulis merasakan fenomena yang menjadikan Datuk M. Nasir sebagai legenda muzik kita zaman ini adalah berlandaskan hasil gigihnya yang melahirkan beribu-ribu lagu dan seni kata sehinggalah ke hari ini dan belum ada yang dapat menandingi bakat beliau malahan karya-karyanya sekali.

Karya mutakhir kini yang paling popular oleh M. Nasir seperti Awan Nano sebenarnya memang menggambarkan keberanian eksplorasi beliau dalam bidang penulisan lagu yang senantiasa mengetengahkan konsep-konsep yang unik di dalam pengolahan karyanya.

Lagu nyanyian Hafiz itu pula memang pada dasarnya adalah berteraskan cerita keruncingan dan permasalahan dalam sesebuah famili menurut penceritaan yang terdapat pada MTV videonya.

Namun hakikatnya pula, seni kata yang dinukilkan oleh penulis lirik yang bernama Budi Hikayat dan besar kemungkinan yang ideanya pula bertunjang daripada pemikiran M. Nasir itu juga menggambarkan perjalanan kehidupan seorang hamba Tuhan yang senantiasa memerlukan perlindungan-Nya demi kesejahteraan kehidupan ini.

Di dalam sebuah rancangan di televisyen TV9 yang dinamakan Inspirasi Personaliti, legenda muzik ini berkongsi petua kejayaannya dengan mengatakan: 'Walau apa pun jenis lagu yang kita buat, pokok pangkal lagunya itu mesti sedap.'

Pemikir dan ahli falsafah muzik yang memasukkan unsur-unsur fikiran dalam karyanya dan sewajarnya dipanggil Pujangga Zaman kini.

Beliau seterusnya mengemukakan disiplinnya dalam arena penulisan seni kata dan lagu di mana beliau menghabiskan sekurang-kurangnya empat hingga lima jam di studionya setiap hari apabila disoal tentang rahsia ketokohannya itu.

Penobatan M. Nasir dan dianugerahkan oleh Majlis Kesultanan Malaysia dengan darjah pangkat Datuk pula memang menempatkan beliau sebagai seorang seniman yang wajar menjadi pewaris keunggulan Tan Sri P. Ramlee di persada seni muzik Melayu kita.

Ketokohannya semakin menyerlah apabila lagunya Suatu Masa telah dipilih dan diikitiraf sebagai wakil karya yang paling popular dan ikonik dari zaman '80-an selain dari lagu Penyesalan daripada kumpulan Unwanted untuk rancangan Hitzbandstand Elektra yang disiarkan oleh stesen MediaCorp saluran Suria pada 2 Mac lalu.

Penulis berpendapat pemilihan karya klasik legenda Datuk M. Nasir tersebut yang dipanggil Sifu kini oleh panel juri yang antaranya termasuk Cikgu Yusnor Ef, Encik Kassim Masdor, Cik Hanim Saleh, Cik Hartina Ahmad, Encik Hassan Salleh, Cik Isadhora Mohamad, Encik Mayuni Omar, Encik Osman Ariffin danTaufik Batisah dan juga orang-orang penting dan utama dari saluran Suria seperti Encik Suhaimi Jais dan Cik Sabariah Ramilan adalah sebuah pemilihan yang begitu wajar dan tepat sekali.

Ilmu yang diwariskan dan dikongsi bersama menerusi karya-karya yang telah dihasilkan oleh M. Nasir seperti Awan Nano sepatutnyalah dijadikan bahan rujukan dan kajian dan biografi perjalanan pengkaryaan dan kehidupannya dirakam atau diabadikan melalui penghasilan buku-buku dan filem-filem doku-drama seperti yang dilakukan penganalisis Barat yang menerbitkan biografi legenda pemuzik dan penyair mereka iaitu Bob Dylan semasa hayatnya masih ada.

Sudah tiba masanya Muzium Datuk M. Nasir yang juga menerima Anugerah Nadi Cipta oleh MACP baru-baru ini ini sebagai pemilik pendapatan royalti terbanyak selama 12 tahun berturut-turut dibangunkan untuk mempamer dan memperdengarkan karyakarya unggul dan uniknya bagi menjana suatu penghayatan seni di kalangan masyarakat kini dalam penakatan perjuangan mereka mempertahan dan mewariskan semangat bangsa, bahasa, muzik dan budaya Melayu kita yang semakin tercabar dari hari ke hari.

'Segalanya adalah kerja sebenarnya,' adalah jawapan jujur Datuk M. Nasir apabila ditanya apakah beliau sedang menuju ke tahap status legenda dan mewarisi mahkota insan yang dipanggil seniman agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.

M. Nasir akan muncul sebagai mentor dalam rancangan realiti baru Astro Ria (mio TV 34), Mania, pada 17 Mac ini.

Nota: Penulis adalah seniman tanah air.

Tiada ulasan: