Isnin, Mac 31, 2008

Populariti tunjang utama dunia artis

petikan Berita Harian 31 Mac 2008
Oleh Zainuri Misfar


PENTING: M Nasir percaya populariti membantu seseorang artis masyhur.

Penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat 2007, M Nasir berkongsi pendapat


DALAM sejarah Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH), M Nasir pernah dipilih oleh peminatnya sebagai Bintang Paling Popular pada tahun 1994 mengatasi mereka yang masih muda dan lebih popular daripadanya pada waktu itu seperti Awie, Erra Fazira, Ziana Zain, Sofia Jane, kumpulan KRU, Spring dan Nora. Pada tahun itu juga, beliau dipilih sebagai Penyanyi Lelaki Popular.

Bahkan M Nasir yang menampilkan genre muzik agak unik dan tersendiri itu dipilih sebagai Penyanyi Lelaki Popular untuk dua tahun berturut-turut iaitu pada ABPBH2000 dan 2001.

"Tahun 1994 menjadikan saya mengerti realitinya berada dalam dunia seni. Bagi saya, selagi ada di sini, saya kena hadapi, nak rasa apa pun, suka atau tak suka, kita kena terima yang orang ramai memang suka kita. Jadi pada saya, apabila orang suka pada kita, baguslah," katanya yang ditemui di pejabat Luncai Emas Sdn Bhd, syarikat miliknya di Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor.

Sebaliknya, jelas Nasir, apabila orang tidak suka, seseorang artis perlulah mencari sebab mengapa dirinya tidak lagi disukai.

"Orang yang sudah biasa popular, tetapi tiba-tiba orang sudah tidak suka, dia mesti merindui (zaman popularitinya). Jadi, adakah kita masih nak salahkan orang? Manusia ini suka mencari sesuatu yang menyebabkan dia menyukainya. Itu sebab apabila orang sudah sukakannya, dia akan jadi popular," katanya.

Beliau berkata, seseorang penghibur, pelakon atau penyanyi memang seorang yang sensitif dan perasaan itu memang seharusnya ada dalam jiwa mereka.

"Mereka (artis) memang perlu sensitif kerana perasaan itu akan mendorong mereka untuk menjadi popular. Memang artis nak pujian. Kalau ada yang kata mereka tidak mahu pujian atau populariti, itu cakap saja. Mereka yang kata tidak mencari populariti adalah mereka yang berada dalam keadaan di bawah sedar. Mereka sedar pujian penting, tapi mengaku kononnya tidak perlukan pujian," jelasnya.

Populariti adalah pokok dalam dunia artis dan ia penting bukan saja di kalangan penggiat dunia hiburan tetapi juga bidang lain. Ini kerana populariti boleh membawa kemasyhuran. Dan, kemasyhuran itu menjadi 'kuasa' bagi artis yang berasakan dirinya popular.

Demikian pandangan M Nasir dalam memberikan definisi mengenai populariti.

"Orang nak popular kerana mahu disukai ramai, dikenali dan inginkan kemasyhuran. Populariti adalah pokok utama dalam dunia artis. Memang populariti sangat penting, bukan saja kepada artis tetapi semua orang.

"Dalam perniagaan, populariti penting kerana ia dapat membantu meningkat produk jualannya. Inilah tujuan mengapa mereka perlukan populariti sebab boleh digunakan untuk banyak tujuan," katanya.

Nasir berkata, dia tidak percaya langsung dengan dakwaan mereka yang menceburi bidang hiburan tidak memerlukan populariti.

"Populariti penting kerana bagi penyanyi atau pelakon, mereka mahu dikenali ramai dan orang suka pada dirinya. Bayangkan awak nak nak jadi penyanyi, tapi orang tidak suka dengar suara awak sebab awak tidak popular. Adakah awak boleh seorang penyanyi berjaya? Seseorang artis yang tidak dapat mencari populariti bermakna dia gagal dalam kerjayanya," katanya.

Bagaimanapun, beliau mengakui, orang suka kepada seseorang artis itu kerana beberapa sudut tertentu seperti kecantikannya, personaliti, gaya, penampilan dan bakat.

"Bakat ini termasuklah dengan hasil kerja yang bagus. Kalau penyanyi, suaranya bagus," jelasnya.

Nasir juga menjelaskan pengertian populariti juga terbahagi kepada beberapa jenis. Pertamanya, popular secara umum, bermakna semua orang suka pada dirinya. Kelompok kedua pula ialah 'cult artist' iaitu mereka yang popular dalam kelompok tertentu saja.

"Mereka yang dalam golongan 'cult artist' ini tidak disukai atau tidak popular di kalangan semua orang. Mereka disukai oleh golongan tertentu. Golongan 'cult artist' ini lebih daripada peminat setia. Kumpulan rock indie atau underground, misalnya, adalah kumpulan 'cult artist'.

"Walaupun tidak popular tetapi mereka ada pengikutnya tersendiri," katanya.

Kata Nasir, satu lagi kategori populariti disebut sebagai 'admire' atau memuja.

"Kerana terlalu admire, seseorang artis menjadi pujaan dan dianggap sebagai idola atau diva. Peminat tidak peduli apa yang pujaan mereka buat. Bagi mereka semuanya betul.

"Ramai juga artis yang popular dalam kelompok ini. Mereka berasakan dirinya masyhur, sudah ada kuasa dan boleh buat apa saja yang mereka suka dengan 'kuasa' populariti yang mereka peroleh," kata Nasir lagi.

Tambahnya lagi, apabila seseorang artis tidak dapat menangani kuasa kemasyhuran itu dengan sewajarnya, ia boleh mendatangkan kesan negatif. Oleh itu, mereka yang sudah mempunyai kuasa kemasyhuran itu perlu berhati-hati membawa gelaran populariti.

Populariti boleh membantu mengembangkan kerjaya seni. Bagaimanapun, populariti juga boleh membunuh atau menyekat kerjaya seorang pelakon, penyanyi atau sesiapa saja. "Apabila sudah ada kuasa masyhur, mereka mula menunjukkan perangai yang bukan-bukan. Ini kerana mereka sudah ada 'kuasa' iaitu kuasa kemasyhuran daripada populariti tadi," jelasnya.

Apakah populariti membebankan seseorang artis?

Nasir menjawab; "Sebelum popular, seseorang itu kena kejar dan berusaha meletakkan dirinya dikenali ramai. Seseorang artis mesti popular. Popular tidak dapat dielakkan. Saya tidak percaya kepada mereka yang cakap popular tidak penting.

Menurutnya, sama ada seseorang artis itu boleh mengawal diri dengan populariti yang dibawanya, ia bergantung kepada peribadi masing-masing

Tiada ulasan: