Jumaat, Mac 28, 2003

Babak perang PGL dibuat teliti


BARISAN tentera Pengiran Demak bersiap sedia untuk melancarkan
serangan ke atas Majapahit.

DI sebalik kontroversi serta kekecohan yang menimpa produksi Puteri Gunung Ledang (PGL), penggambaran filem epik terbitan EnfiniTi Productions Sdn Bhd itu tetap diteruskan dengan gigih dan penuh teliti oleh pengarahnya, Saw Teong Hing, bertempat di Institut Haiwan Ayer Itam, Kluang, Johor, hujung minggu lalu.

Di satu lagi lokasi menarik, beberapa babak penting berjaya disempurnakan Teong Hin, antaranya pertemuan rahsia penuh mesra di antara Hang Tuah (M Nasir) dengan Gusti Putri Raden Adjeng Retno Dumilah (Tiara Jacquelina) serta babak Majapahit diserang pahlawan terkenal, Pengiran Demak.

Bagi babak pertemuan Tuah dan Gusti Puteri Dumilah, pembikinannya dibuat lebih awal iaitu pada 20 Mac lalu selepas semua rombongan produksi berpindah dari lokasi sebelumnya di Gunung Brinchang dan Gunung Jasar, Cameron Highlands.

Hasil daripada latihan berbulan-bulan lamanya yang dibuat sebelum berada di set terbabit, M Nasir dan Tiara nampaknya mampu menghayati babak mereka dengan berkesan. Dalam babak itu juga, Tuah menunjukkan keris saktinya, Taming Sari, kepada Gusti Putri Dumilah.

Dengan gaya penuh yakin laksana seorang serikandi bersama Taming Sari yang menghunus, Tiara membuka bunga langkah dengan pengawasan guru silat, Ariffin Yeop Mahidin.

Jelas terlihat M Nasir mahupun Tiara tidak kekok menunggang kuda kerana sebelum itu mereka sudah menjalani latihan intensif di sebuah kelab kuda di Kuala Lumpur. Segaknya M Nasir beraksi dengan kuda putihnya itu dapat diperhatikan menerusi foto yang tersiar di halaman ini.

Pengarah PGL, Teong Hin, mengakui selama penggambaran berlangsung hingga kini, penyanyi lagu Mentera Semerah Padi itu begitu serius menghayati wataknya sebagai Tuah.


M NASIR ketika berlatih sebelum penggambaran bermula.

“Kesungguhan Nasir melakonkan wataknya, tidak kira yang dramatik mahupun lasak, memanglah ketara. Malah ada masanya, Nasir memberikan lebih daripada apa yang kami jangkakan,” kata Teong Hin kepada Persada Seni ketika ditemui di lokasi berkenaan.

Sebagaimana yang dirancangkan, selesai saja babak itu, pembikinan babak yang lebih besar lagi dilangsungkan dua hari kemudian. Ia bukan saja membabitkan pembinaan set dan props yang kreatif tetapi juga pembabitan 300 pelakon tambahan, 50 kuda terlatih serta pelbagai props perang seperti pedang, perisai dan panah.

Penggambaran babak perang pada hari pertama Sabtu lalu menyaksikan tentera berkuda pimpinan Pengiran Demak, melancarkan serangan ke atas sebuah kampung yang didiami kaum peladang. Huru-hara seketika suasana di situ apabila penduduk kampung lari bertempiaran menyelamatkan diri apabila serangan dibuat secara tiba-tiba pada waktu siang.

Jika hawa di Gunung Brinchang tempoh hari terlalu sejuk, cuaca di ladang indah persis lokasi filem The Braveheart dan perkampungan Hobbits dalam The Lord of The Rings itu pula panas terik.

Ia memang membakar kulit namun semua krew dan pelakon termasuk ramai kanak-kanak tetap bersabar menunggu isyarat action! daripada Teong Hin dan pembantunya. Malah ada waktunya kanak-kanak terbabit diupah dengan gula-gula supaya rasa bosan mereka berkurangan.

Difahamkan, babak itu hanya akan muncul di layar perak kira-kira seminit saja, tetapi bayangkanlah kepayahan mereka yang terpaksa menahan panas di lokasi selama berhari-hari.

Dalam penggambaran terbabit, Persada Seni turut menyaksikan bagaimana pakar stunts tempatan, Eddie Kong, melakonkan babak lagak ngeri apabila badannya dibakar seorang tentera berkuda.

Cemas seketika suasana apabila tekanan air daripada gelung sebuah kereta bomba di situ tiba-tiba tidak begitu kuat apabila hendak memadamkan api yang menjilat tubuh Kong. Namun langkah keselamatan awal yang dibuat dengan menyapu hidro gel (bahan kalis api) di badan Kong, dapat menyelamatkannya daripada tercedera.

Cuma bahagian pinggang Kong mengalami sedikit lecur kerana api terlalu marak menyambar minyak petrol dan kain guni yang membaluti bahagian bawah tubuhnya itu.

“Sudah 10 tahun saya jadi stuntman. Sebelum ini saya pernah berlakon filem Hollywood 50-50, Lagi-Lagi Senario dan beberapa produksi HVD. Cuma sekali saja saya penah cedera teruk apabila terjatuh ke atas bumbung kereta dari jarak yang agak tinggi,” katanya yang memiliki syarikat Stunt Power.

Yang jelas, produksi PGL cuba menonjolkan kepakaran ramai anak tempatan dalam pelbagai bidang demi menyiapkan sebuah karya epik Melayu yang Malaysia boleh banggakan. Kita tunggu saja nanti bagaimana hasilnya apabila PGL siap ditangani dengan teliti oleh semua yang terbabit.

Tiada ulasan: