Khamis, Januari 27, 2000

Konsert Andalusia semangat kegemilangan silam

petikan Utusan Malaysia 27 Januari 2000

Dalam sejarah dunia, Andalusia adalah simbol kegemila-ngan empayar pemerintahan Islam yang melahirkan banyak tokoh cendekiawan Islam. Tetapi pada masa yang sama Andalusia juga diingati sebagai runtuhnya sebuah empayar besar pada abad ke-14.

Selepas kejatuhannya Andalusia menjadi asing dan kegemilangannya semacam hilang tanpa dijadikan sebagai iktibar pada zaman-zaman selepasnya.

Bagaimanapun selepas lagu Andalusia ciptaan M. Nasir dan lirik oleh Loloq dipilih sebagai lagu terbaik Juara Lagu '99, sejarah Andalusia semacam terkuak kembali.

Andalusia selain daripada sejarah, ia juga suatu semangat yang boleh dimanfaatkan oleh generasi sekarang untuk mencapai kegemilangan.

Bagi M. Nasir, kegemilangan dan kejatuhan Andalusia terlalu unik dan kisah sejarah ini perlu dijadikan iktibar untuk generasi selepas peristiwa itu.

Untuk itu dia mengangkat semangat kegemilangan Andalusia dalam Konsert Andalusia M. Nasir yang akan diadakan pada Sabtu ini di Stadium Merdeka.

Dengan mengangkat semangat kegemilangan Andalusia pada kurun ke-12, konsert ini pastinya akan memberikan sesuatu yang lebih bermakna dan mendalam kepada mereka yang menonton.

''Ia sebagai gambaran tentang kejayaan sesuatu tamadun bangsa. Saya mengambil semangat itu untuk dikongsikan bersama penonton,'' kata M. Nasir dalam temubual dengan Utusan kelmarin.

Bagaimanapun ketika ditanya adakah dia juga mahu mengambil iktibar daripada kejatuhan empayar Islam itu pada abad ke-14, M. Nasir dengan ringkas berkata, ''Semua orang akan tewas tetapi kita kena ambil semangatnya.''

Konsert Andalusia M. Nasir ini ditaja Touch'n Go yang diterbitkan oleh Box Office dijangka merupakan konsert terbesar pernah diadakan di negara ini.

Sebelum ini M. Nasir pernah mengadakan konsert solo yang mempunyai tema tersendiri seperti Konsert Canggung Mendonan (1992), Konsert Akar Manifestasi Akustika (1995) dan yang terbaru Konsert Gembala (1999).

Menurut M. Nasir untuk menjelmakan semangat Andalusia dan boleh dihayati oleh penonton, dia menggunakan elemen visual (senireka pentas), pencahayaan dan pemilihan lagu-lagu yang sesuai dengan konsep persembahan ini.

''Saya tidak sahaja mahu muncul menyanyi tetapi mahu penonton menghayati elemen-elemen di pentas. Tetapi saya pastikan pentas tidak menenggelamkan nyanyian,'' ujarnya.

Dia mengakui kesukaran untuk menyampaikan semangat Andalusia seperti yang difahaminya tetapi yakin boleh berhubung dengan penonton dengan lagu-lagu yang digubah semula untuk persembahan di pentas terbuka ini.

Bagi M. Nasir, dia tidak mahu teknik pementasan sahaja yang kelihatan spektakular, cahaya melantun di sana sini tetapi menenggelamkan nyanyian penyanyi.

''Elemen hiburan memang penting tetapi tidaklah sampai tenggelamkan mesej,'' tegasnya.

Dia memberitahu, reka bentuk pentas dihasilkan oleh Jalil Ngah yang mengambil kira konsep Andalusia yang ada dalam 20 buah lagu yang akan dinyanyikan dalam konsert itu.

M. Nasir menekankan bahawa Konsert Andalusia ini adalah konsert akustik dan dia menggabungkan lebih 70 pemuzik termasuk penyanyi koir dan penyanyi latar di atas pentas sepanjang 100 kaki itu.

Tanpa sebarang kejutan, M. Nasir menjanjikan sesuatu yang terbaik untuk penonton pada konsert itu disamping mesej yang mahu disampaikan.

''Gimik? Itu stail zaman dulu. Saya tak ada gimik kerana yang penting mesej sampai kepada penonton,'' tegas M. Nasir.

Dia memberitahu, yang dimaksudkan dengan mesej ialah menyampaikan de-ngan elemen-elemen hiburan dan penuh artistik.

Konsert hampir empat jam ini turut menampilkan tiga artis lain iaitu Siti Nordiana, Erra Fazira dan kumpulan Senario sebagai pembuka tirai.

Sekalipun banyak pihak mempertikaikan pemilihan artis-artis tersebut kerana bimbang persembahan artis tersebut tidak menepati konsep Andalusia tetapi kata M. Nasir, mereka bukan dalam Konsert Andalusia.

Menurutnya, artis-artis berkenaan juga tidak akan mengganggu falsafah yang ingin disampaikan kerana kemunculan mereka di dalam segmen yang berlainan.

''Dengan set pentas dan penataan cahaya dan muzik yang berbeza, suasananya tidak akan sama. Andalusia tetap Andalusia,'' jelasnya lagi.

M.Nasir juga dijangka akan berduet dengan Erra Fazira dan seorang lagi artis lelaki popular yang diundang khas di dalam persembahannya kali ini.

Peminat yang ingin menyaksikan konsert ini hanya perlu membeli kad pintar Touch'n Go yang bernilai antara RM35 dan RM100 di mana-mana kaunter jualan kad berkenaan di seluruh negara.

Mereka juga boleh mendapatkan kad ini di pintu masuk stadium pada malam konsert ini berlangsung.

Oleh: TENGKU KHALIDAH TENGKU BIDIN

Tiada ulasan: