Selasa, Disember 21, 1999

M.Nasir luah rasa hati dalam konsert

petikan Utusan Malaysia 21 Disember 1999

FALSAFAH muzik yang diperjuangkan oleh komposer dan penyanyi M. Nasir selama ini terhurai dalam konsert 'unplugged' yang berlangsung di Auditorium Besar, Angkasapuri, malam kelmarin.

Komposer ini berbicara dalam nada yang berbeza dengan penyanyi-penyanyi lain.

M.Nasir menyampaikan keharuan, rasa hati dan luahan perasaannya kepada peminat serta pemuzik setianya sebagai falsafah keakraban antara mereka.

Justeru, menerusi lagu-lagunya, M.Nasir menyingkap banyak makna tersirat yang barangkali hanya boleh ditafsir oleh sesetengah golongan tanpa perasaan prejudis.

M.Nasir membawa keakraban antara dia dan penonton dengan permainan emosi menerusi lagu-lagu yang banyak mengutarakan gelojak perasaan yang berbeza.

Komposer ini menjadikan irama sebagai satu landasan untuk menghubungkan dan memahami manusia yang lain.

Malah, katanya pada konsert tersebut, dia menghargai para pemuzik yang sekian lama setia bersama dalam setiap persembahannya.

Barisan pemuzik profesional yang mengiringi M.Nasir malam itu ialah antaranya Jay Jay, Mohar, Rock, Rafi dan Suhaimi bersama tiga penyanyi latar.

Konsert M. Nasir malam itu dirakamkan bagi siaran Hari Raya kedua.

Sebagai insan seni yang kreatif, penyanyi ini tidak bersandar kepada dendangan lagu-lagu raya yang mengimbau kenangan, sebaliknya mengetengahkan barisan lagu yang lebih menyegarkan.

Barangkali inilah yang membezakan M.Nasir dengan penyanyi lain. Konsertnya tidak berpegang kepada konsep yang statik, tetapi menjurangkan persembahan dengan corak yang lebih baru.

Malah, sepanjang persembahan lebih satu jam tersebut, M. Nasir seolah-olah melepaskan segala perasaan dan emosinya dengan tarian-tarian bebas dan bersahaja.

Lagu pertama yang disampaikan oleh penyanyi ini ialah Akar Kita yang menyingkap makna yang cukup tersendiri.

Dia kemudiannya bercerita menerusi lagu Apokalips sebelum menyebut 'Kopratasa' yang bermaksud Salam Sejahtera kepada para penonton.

Dalam nada berseloroh, M.Nasir memperkenalkan barisan pemuziknya yang dikategorikan sebagai pemuzik berbilang bangsa termasuk diri sendiri yang dikatakan sebagai 'orang putih'.

Lagu Berikan Nurbisa kemudiannya disampaikan oleh M.Nasir. Lagu itu cukup digemari ketika menyampaikan dalam irama 'unplugged'.

M. Nasir tidak melupakan lagu popularnya Andalusia, yang mencatat kemenangan besar dalam Juara Lagu baru-baru.

Dalam kebanyakan persembahannya sebelum ini, M. Nasir setia dengan beberapa buah lagu yang mempunyai pertalian dengan sejarah hidupnya.

Salah sebuah lagu yang kerap dibawakan oleh penyanyi ini ialah Srikandi Cintaku.

Dalam nada sedih dan merintih, M.Nasir berjaya mengusik perasaan penonton menerusi lirik yang cukup puitis tetapi penuh makna.

Bercerita mengenai lagu Tanya Sama Itu Hud Hud selepas itu, M. Nasir memberitahu, 'saya cipta lagu ini khas untuk anak saya, tetapi saya cemburu, takut dia cepat naik'.

Lagu terbaru ciptaannya, Dalam dihasilkan ketika dia sedang memikirkan satu perkara dengan terlalu mendalam.

''Lantas lagu itu saya berikan judul Dalam juga,'' katanya.

Dua lagi lagu disampaikan selepas itu iaitu Rajawali Terbang Tinggi dan Mantera Semerah Padi sebelum tampil dengan lagu Hari Raya popularnya, Satu Hari Di Hari Raya. Penyanyi ini mengakhiri persembahannya dengan lagu Ada.

Oleh: NOR ASIKIN HASSAN

Tiada ulasan: