Isnin, Disember 15, 1997

Seni Vokal : M.Nasir

petikan ROTTW Disember 1997 (vol.14)

S: Boleh saudara komen tentang vokal lagu 'Ghazal Untuk Rabiah'?
J: Saya dan Jamal mempunyai jenis vokal yang sama iaitu tenor. Lenggok iagu tersebut lebih kepada bunyi Arab. Jadi, saya memang berniat membuat bentuk seperti rentak Arab, walaupun kalau didengar ia macam berbunyi Spanish, tetapi ia lebih kepada Arab. Seperti rentak Spanish tiru Arab, dan dibawa kepada kita, dapatlah pengaruh joget.

S: Apakah pendapat saudara tentang penyanyi tanahair sepanjang saudara mencipta lagu dan menerbitkan album-album mereka?
J: Yang penting ialah tone...penyanyi kita yang popular sekarang kebanyakannya memang mempunyai tone tetapi secara teknikalnya tidaklah mahir sangat.

S: Jadi, maksud saudara, kenalah belajar teknik suara di kelas vokal?
J: Tetapi yang belajar vokal, kebanyakannya pula tidak punya tone pula. Tone ini adalah anugerah semulajadi. Sebab itulah bagi kebanyakan orang memang ada tone, tetapi tiada teknik yang betul, Seperti kebanyakan penyanyi rock kita menyanyi dengan teknik yang betul, tetapi disebabkan mereka mempunyai tone, kenalah muzik rock yang dibawakan. Bagi penyanyi pop pula banyak yang mempunyai tone, tetapi tidak ramai yang mempunyai tone yang betul-betul sedap, ada tu memang ada , tetapi dalam teknik menyanyi, tak banyak yang boleh jadi terbaik. Yakni, boleh menguasai lenggok, tuning, pernafasan dan ucapan, menyebutkan lirik tersebut dengan tepat dan berkesan.

S: Jadi, bagaimanapun mesti belajar dengan formal?
J : Dalam bidang muzik Melayu kita tidak ada guru yang benar-benar formal. Semua pandai-pandai,, sendiri sahaja. Kalau dalam bidang soprano, klasikal mungkin adalah. Maksud saya dalam corak muzik Melayu ini sendiri, tak ada.

S: Maksud saudara, tidak sesuai menyanyikan lagu Melayu dengan stail klasikal?
J: Tidak sesuai sangat. Kadang-kadang, muzik Melayu tidak sesuai dengan banyak vibrato. Memang masa dahulu, banyak orang yang menggunakan teknik klasikal seperti falsetto dan lain-lain. Sekarang ni orang dah tak berapa suka lagi.

S: Tetapi dalam R&B, teknik falsetto banyak digunakan?
J : Itu R&B bukan lagu Melayu. Kalau nak belajar, boleh. Tetapi kebanyakan penyanyi R&B di sini pun,tidak menguasai teknik-teknik tersebut juga. Dan tidak mempunyai soul, tiada kejiwaan atau kalau di sini, orang cakap feel atau penghayatan.

S: Bagaimana pula dengan vokal kumpulan-kumpuIan rock?
J: Rock pun pandai-pandai, sendiri, kebanyakannya tidak menguasai teknik-tekniknya. Dalam rock, mestilah kena pandai menyanyi, maknanya menguasai tune,tone memang dah ada pada diri masing-masing.Tetapi teknik rock, ada scalingnya yang tersendiri, dan kebanyakan orang tidak dapat menguasainya. la berpunca daripada blues, dan sebenarnya scale blues tidak ramai yang dapat menguasai. Sebab bila seseorang menyanyi rock, dia ikut lagunya sahaja. Tetapi kalau didengar dengan betul betul, kebanyakannya tidak menguasai yang 'purist' punyalah. Tetapi yang biasa memang boleh.

S: Maksud saudara, dalam rock, ada stail yang tersendiri?
J : Ada Ienggoknya.Seperti juga bila main gitar blues, begitu juga kita main gitar, itulah scale menyanyinya. Kalau boleh ikutkan seperti permainan gitar, itu baguslah.

S: Begitu juga dengan lagu Melayu, ada lenggoknya?
J : Begitu juga dengan lagu Melayu, seperti penyanyi menyanyikah lagu-lagu Melayu perlu mengetahui lenggok-lenggok Arab, Deli dan lain-lain. Seperti Noraniza Idris memang dapat menguasai lenggok- lagu Melayu dengan baik.Yang lain semua poppish(pop), mereka meniru lagu orang putih tetapi mereka cuba sesuaikan dalam lagu Melayu. Tetapi, lagu orang putih sendiri, mereka tak kuasai. Jadi, ditengah-tengahlah. Jadi, kita tengok muzik-muzik Melayu semuanya ditengah-tengah.

temubual berkaitan Seni Cipta Lagu

Isnin, September 15, 1997

Seni Cipta Lagu : M.Nasir

petikan ROTTW September 1997 (vol. 11)

M Nasir merupakan seniman yang tidak perlu membuktikan apa-apa lagi.Sepanjang penglibatan beliau di dalam dunia muzik (lebih 20 tahun), Nasir telah menghasilkan beratus (mungkin menjangkau angka ribu) lagu yang mencangkupi pelbagai elemen. Nasir berjaya menguasai irama Pop, Rock, Blues, Reggae, Folk sehinggalah irama yang diberi nama Nusantara yang bertunjangkan akar muzik Malaysia. Walaupun lagu ciptaan beliau tidak lagi membanjiri pasaran muzik tanah air seperti mana lima tahun lalu, Nasir masih aktif berkarya untuk dirinya.


S: Bagaimana dengan proses album terbaru?
J: Dalam pembikinan. Sedang kumpul apa sahaja melodi yang ada , tengah cari-cari apa yang patut. Cuma buat dahulu dan tengok apa yang berlaku.

S:: Apakah yang hendak saudara ketengahkan pada album terbaru itu nanti?
J: Hari ini saya berkarya mengikut naluri . Ia, kalau ikut naluri, bentuknya akan jadi 'sebegitu 'juga. Seseorang itu akan memberikan bentuk itu juga, tapi dengan lagu-lagu yang baru kerana elemen-elemen lama dalam karya seseorang seniman itu harus dipertahankan.

S: Elemen-elemen lama yang bagaimana ?
J: Elemen lama yang macam..err..lagu rakyat, lagu berbentuk American folk, toga yang berbentuk kemelayuan. Itu semua akan timbul, tapi bila semuanya dah jadi, nanti saya akan tapis kembali, mengikut apa-apa yang saya betul-betul hendak. Selepas itu semuanya akan dilihat lain. Seperti memikirkan cerita filem yang belum ada skrip. Di segi pemilihan instrument untuk album ini sudah saya bayangkan namun inti konsep keseluruhan album ini saya belum putuskan. Dalam tempoh pos produksi ini, saya hanya merakam apa sahaja melodi di dalam studio.

S: Apakah formula saudara sewaktu mencipta lagu dan apakah instrument asas yang saudara gunakan ?
J: Mencipta lagu adalah 'ancient craft' . Salah satu kraf yang terkuno. Kraf yang telah dihasilkan oleh orang zaman-zaman dulu. Tanpa instrument pun boleh buat lagu (mengetuk meja sambil menyanyikan melodi pendek). Cara saya mencipta lagu hari ini tidak banyak berbeza dengan cara saya dahulu mungkin 'tools' sahaja yang sedikit berbeza kemudian proses rakaman dibuat secara tradisional secara konvensional sahaja. Kali ini saya cuba menggunakan gendang sebagai peralatan asas dalam penghasilan melodi. Gitar saya akan gunakan kemudian apabila hendak mengetahui kord-kord yang terdapat pada melodi tersebut. Bila lagu itu dicipta dari gendang, ia ada bunyian dan bentuk yang tertentu.
Gitar sering digunakan oleh ramai pencipta lagu kerana mudah menentukan kord. Saya sebenarnya cuba larikan dia dari bentuk-bentuk folk.(American folk) Bila kita pegang gitar aje, kita tak boleh lari. Siapa pun, tanpa disedarilah.. Bila pegang gitar, dan strum gitar tu.. 'strumming' tu sahaja adalah folk. (Strumming gitarnya) Bunyinya pun dah folk kon? Letaklah apa-apa sahaja bunyi, alternative ke, thrash ke, dan bunyi-bunyi lain, tapi sebenarnya ia adalah folk. Asal-usulnya folk, blues atau country.

S: Mungkin ada yang mengaitkan album terbaru saudara nanti seperti album kumpulan- kumpulan nasyid (yang tidak menonjolkan instrument bertali ).
J: Sebenarnya album nasyid memang pernah saya fikirkan . Ketika itu , saya bercadang bersama Jay Jay , Arab untuk menghasilkan album nasyid progresif. Tapi projek itu tidak bergerak-gerak .

S: Saudara begitu menekan pada segi naluri saudara dengan penciptaan lagu ?
J: Benar, tetapi bukanlah bergantung kepada naluri sahaja, kita juga mesti ada ilmu. Kita mesti ada pengaruh, kita hidup daripada kecil dan kita dipengaruhi oleh bermacam-macam muzik. Jadi naluri yang telah banyak dicampur dan dipengaruhi oleh banyak jenis muzik. Kalau ada ilmu, kita akan dapat mengetahui scale dan apa jenis muzik yang telah mempengaruhi naluri. Matlamat seorang seniman yang ingin menghasilkan karya yang jujur ialah apabila beliau berjaya menghilangkan influence itu semua ! (Ketawa).

S: Apakah lagu atau muzik yang dikategorikan sebuah karya yang jujur bila seniman tersebut menghasilkan muzik yang mengikut kemampuan ilmu muziknya?
J: Kalau ikut kemampuan, orang itu tak boleh mendakwa beliau menghasilkan seni. Bagaimana kalau kemampuannya lemah? Jika, pengetahuan tidak cukup kita tak boleh buat seni. Kita hanya boleh buat hiburan...kita nak cerita pasal hiburan ataupun seni ?

S: Dua-dua..
J: Kita tidak boleh merasa rendah diri dengan berkata inilah kemampuan aku. Seseorang tu contohnya, telah mengambil Master dalam bidang muzik. Bila tamat pengajian beliau mesti merasakan beliau setaraf dengan profesor yang mengajarnya dahulu atau mungkin lebih tinggi. Beliau tidak boleh rendah dari itu. Barulah boleh diiktiraf sebagai pencipta atau seniman. Tapi kalau nak cipta juga, boleh. Tidak ada siapa yang boleh melarang.

S: Tapi bukankah sebab dia 'cuba ' untuk membuat sesuatu dengan bakat yang dirasakan ada dimilikinya
J: Cuba kosong tidak boleh.

S: Saudara pun bermula dengan mencuba juga....
J: Tetapi saya mencuba dengan dah tahu!

S: Apa yang saudara tahu pada ketika itu ?
J: Dah tahu apa jenis muzik yang nak dibuat. Kekurangan pada ketika itu ialah teknologi sahaja. Lagu memang senang nak buat. Nak kasi orang suka, susah. Sekarang 'gelombang' pendengar sudah berubah . Mereka lebih gemar mendengar hasil karyawan baru bunt lagu, lebih suka group baru buat lagu, walaupun group tu tak berapa bagus. Asalkan 'fresh' mereka terima. Semua orang nak yang baru dan selalunya benda-benda ni sekejap. Tapi.... itulah muzik pop.

S: Apakah saudara masih mengilap bakat atau sudah berpuas hati dengan kejayaan yang pernah saudara kecapi?
J: Saya buat lagu. Kalau boleh saya nak memberi hiburan , kalau bolehlah. Tapi..hiburan secara penjelmaan daripada dalam.. fikiran dan perasaan . Pasal apa, saya dah fikirkan senikata dan kerana senikata-senikatanya sebegitu maka lagunya mesti 'seperti itu" juga!. Jadi bukan sahaja saya dah fikirkan melodinya, masa dah buat tu saya dah fikirkan secara sub-concious lagunya dan senikatanya...maksudnya bukan dah tersusun, tidak. Tapi apa yang saya nak ceritakan dalam liriknya.

S: Jadi saudara akan bermain dengan senikata dulu..baru melodi ?
J: Dua-dua sekali. Tetapi senikata tersusun, tak ada. Senikata kemudian . Tapi ada ayat-ayat yang terpilih telah dicatatkan di dalam lagu itu.

S: Sekarang masih mencipta lagu setiap hari ?
1: Err..hari-hari. Dan tak ada masa yang tertentu.

S: Temu bual ini bertujuan memberi sedikit panduan kepada mereka yang ingin berjinak-jinak dalam penghasilan lagu. Apakah resipi utama yang mesti ada pada seorang pengubah lagu terbaik?
J: Perlu mengenal dan mendengar banyak melodi lagu. Tetapi ada dua perangkap di sini satu, beliau mungkin akan terlampau tahu, dia tak boleh buat...takut kerana ; mereka rasakan semua muzik yang mereka hasilkan adalah ciplak. Macam standard lagu blues umpamanya, tak ada lagi blues yang lain. Macam lagu asli, pusing-pusing di situ juga. Tetapi, pencipta lagu yang kreatif boleh bezakan benda-benda begini. Mereka boleh membuat benda itu jadi berbeza. Ini boleh dikelaskan sebagai menciplak dengan kesedaran mengambil sempena..(Ketawa) Sebab terlampau sedap sangat. Sengaja diambil untuk membuat orang memperingati atau apa-apalah… macam satu seni yang diciplak, tapi masih original. Seperti lagu-lagu Beatles yang banyak memberikan ilham kepada orang lain .

S: Saudara kelaskan diri saudara di mana?
J: Saya cuba...menjadi pencipta lagu yang menguasai semua . Rhythm, melodi, senikata . Walaupun cuba membuat eksperimentasi, asas peraturan di dalam sesebuah muzik mestilah dijaga. Kalau nak buat lagu seperti Rn'B ada rhythm-rhythm dan melodi yang mesti dikekalkan . Kalau nak buat lagu Melayu umpamanya, ada undang-undang , landasan, moral dan etika. .

S: Tapi hanya purist sahaja yang tak mahu melanggar landasan tersebut.
J: Kita kena hormat pemuzik begini. Adanya pemuzik tulen makanya ada kita. ! Kalau mereka tidak ada, kita pun tak ada.

S: Saya ingin tahu bagaimana saudara dapat membuat penilaian antara satu ilham yang baik dan buruk ?
J: Itu.... (Berfikir) ..magic ..X-file(senyum sinis) .

S: ...sendiri rasa ..
J: Rasa yang datang dari pengetahuan . Kalau tidak, rasa itu tak boleh pakai. Macam orang gila. Rasa orang gila, jujur: tapi sekadar rasa sahaja, orang lain tak boleh pakai. Rasa yang saya maksudkan di sini ialah rasa yang boleh dikongsi bersama dengan orang lain. Jika ia boleh memberikan manfaat, lagi bagus. Jadi rasa kita terkawal, ini dipanggil tasawuf.

S: Jika ingin menyingkap semula semua pengalaman saudara sewaktu proses mencipta lagu pastinya terlalu panjang.
J: Begini, bagi orang yang boleh membaca note, memang pandai membaca note, tak perlu menyanyi.. dia tulis sahaja…ingat melodi dan tuliskan note dan berupaya membuat susunan muzik tanpa sebarang instrument . Saya seperti orang lain kena pakai instrument untuk membuat melodi kemudian merakamnya. Prosesnya lebih kurang soma. Hari ini ramai yang cipta lagu pakai komputer . Hasilnya akan jadi lain sedikit. Selalunya mereka yang hasilkan kategori muzik dance hip-hop dan sebagainya.

S: Industri muzik kita akan menerima muzik hip-hop tidak lama lagi. Jungle Music cuba dipopularkan oleh industri muzik Amerika agar di zaman cyber nanti, penduduk masih dapat merasai kehijauan melalui muzik .
J: Jadi, kita pun begitu juga?

S: Mungkin. Saudara sendiri cakap, sekarang ramai yang boleh buat muzik dengan komputer. Malah, Eric Clapton pun sudah menghasilkan album yang menggabungkan petikan blues dengan muzik hip-hop , Jungle dan house music menerusi album TDF .
J: (Terkejut) Ha?? Dia terpaksa buatlah sebab nak bayar sewa rumah dia (Ketawa) Bayangkan berapa puluh tahun dia main blues .., mungkin dia dah bosan!!

S: Beliau belum bosan lagi, cuma nak....
J: (Memotong cakap) Dia dah bosan sebenarnya. Tapi peminat tak kisah, asal sedap, mereka akan dengar . Sekurang-kurangnya dia boleh nyanyi, sudahlah. Dia boleh menyanyi dan menyampai dengan baik. Dan perempuan masih suka dengan dia lagi. Dengan 'macho' dia (Ketawa) Itu yang penting dalam industri ini ..itu aje. Mana ada benda lain. Yang penting seksi..

S: Adakah saudara mengikut landasan tersebut atau ada pilihan lain ?
J: Kenyataannya kita buat apa-apa yang patut…yang kita rasa sesuai...setiap komposer perlu mainkan peranan. Sekarang , apa yang hendak diperjuangkan.? Di barat, pasal banyak macam-macam fahaman ada.. akhirnya mereka jadi keliru. Di timur.. keadaannya begitu juga. Kita telah Baratkan. Tak ada lagi timur. Mungkin 10, 20 tahun lagi…muzik melayu akan hilang....mungkin awal lagi.

S: Saudara kan ada?
J: Umur saya- dah 40..jadi bila-bila saja saya akan boleh bosan dengan muzik. Apabila perginya nanti orang seperti Data' M. Daud Kilau dan mereka semua, matilah muzik Melayu. Dia bawa sekali. Ada tengok tak budak-budak baru yang bawa lagu Melayu ? Mereka akan lebih banyak bercakap fasal industrial , alternative. Alternative dihasilkan kerana inginkan kelainan. Kelainan bukan bererti pegangan. Susah untuk menemui penyanyi baru yang boleh menyanyi lagu melayu, jangan cerita lagu arab, lagu mengaji Jadi benda tu matilah. .

S: Balik kepada cara penulisan lagu .
J: Ambil gitar dan menyanyi. Tapi jangan menyanyi ikut kord . Ini akan terbawa kepada penghasilan 'chord words' . Lagu-lagu begitu, jarang yang akan jadi bagus.

S: Jadi, pertama sekali dari segi teknik, cuba dapatkan satu melodi yang tidak terkongkong dengan kord .
J: Melodi untuk pop lebih banyak tertumpu pada strumming dan kordnya. Kalau dengar, lagu dia sama saja. Melodinya tak sedap, sebenarnya tapi mood dia yang orang ikut. Pasal dia nak ikutkan mood kord . Kalau beliau lari dari melodi mood mungkin tak dapat. Jadi, kord penting dalam lagu . Beatles umpamanya bunt melodi dulu. mengapa lagu-lagu mereka semuanya sedap-sedap? Sebab, mereka penyanyi . Jadi mereka tahu mengalunkan melodi. Pada saya , pencipta lagu yang baik ialah mereka yang boleh bernyanyi dengan baik .

S: Bagaimana pula hendak menentukan lagu itu telah siap , tidak perlu ditambah apa-apa lagu di bahagian melodinya?
J: Muzik ada cara dan sistem . Tapi tak perlu lah kita terikat dengan peraturan itu. Kebiasaanya orang akan mula dengan dengan satu part (bahagian) : Umpamanya ia bermula dengan ...(Memainkan gitar) Ambil yang paling simple saja...seperti kebiasaannya kalau buat lagu country rock umpamanya. Kau punya nyanyi pun lenggoknya dah macam country rock.(mainkan gitar) Satu kali…lepas tu kau repeatlah…second verse kononnya…kalau tak hendak, kau punya suka . Lepas tu…kalau ada idea , kau tambahkan sikit kelainan, ikut rasa kau. Lepas tu dia ada bridgenya yang menyambung antara verse dan korus, tapi kalau nak buat panjang, panjanglah. Lepas tu korusnya…korusnya selalunya maksud senikata itu. Supaya senang orang ingat! (Mainkan gitar) kalau tak sedap, tukarlah kord. Lepas tu kalau rasa nak masuk bahagian solo tapi kau rasa aahh.. solo panjang dah ketinggalan zaman jadi tak payah buat bahagian solo yang panjang.
Inilah teknik buat lagu: traditionally dan konvensional . Solo sebenarnya ialah interlude di dalam lagu tersebut. Solo asal-usulnya merupakan bahagian khasnya kerana penggunaan satu-satu instrument. Solo gitar ini menjadi popular kerana ia dipopularkan oleh Jimi Hendrix , Yardbirds dan Cream. Orang ramai mula menggemari muzik kerana kehebatan pemain gitar atau pemain dramnya. Dalam terminologi yang betul, ini dipanggil interlude., Dia macam 'rest' lah.. untuk vokal relax sekejap (Ketawa) Lepas tu kalau dia nak ulang balik, pergi verse. Kalau terus nak pergi korus, nak cepatkan lagu, mungkin pasal melodinya tak kuat sangat, dia terus pergi ke korus atau 'bridge atau apa-apa pun boleh. Lepas tu tiap-tiap melodi, akan turun..(mainkan gitar dan menyanyi dengan menurun) Turun… jatuh untuk menghabiskan lagu. Bagaimana seseorang pencipta lagu hendak menghabiskan karyanya adalah terpulang kepada citarasanya pada lagu tersebut.

S: Apakah diantara lagu ciptaan saudara yang boleh dikategorikan sebagai masterpiece?
J: Masterpiece tu..sendiri peganglah. Orang lain tak perlu ambil kisah . Kalau kita rasa hasil karya itu perfect, itu kita kena sendiri pegang.

S: Berbalik pada ketika mula-mula saudara berkecimpung di dalam bidang penghasilan lagu. Siapakah pengubah lagu idola saudara? Dan, jika diberi kesempatan , apakah soalan mengenai penghasilan lagu yang akan saudara tanya kepada mereka?
J: Secara jujurlah ..tak ada satu pun yang saya betul-betul suka ..melainkan Beatles. Police pun tok ada lagi masa tu. Bob Dylan tak boleh main muzik tapi sajak dan ciptaan lagunya banyak yang bagus-bagus. Muziknya memang tak bagus tapi ciptaannya bagus. Tapi, Beatles jangan cakaplah.

S: Okay, katakanlah berpeluang jumpa Beatles pada ketika itu , dari segi penciptaan lagu, nak tanya apa ?
J: Tak akan saya tanya apa-apa ! Salam ajelah …salam suruh masuk Islam! (ketawa) Saya tak akan tanya punya . Pasal saya tahu dari mana ilham mereka . Saya tahu …dari dulu lagi saya dah tahu. Beatles, sebab dia boleh menyanyi dan kenal dengan budayanya. Nampak macam 'working class' tapi mereka banyak tiru klasikal muzik.

S: Lagi pasal Beatles, sejauh manakah anda mengikuti perkembangan band tersebut?
J: Dari mula sehingga mereka berpecah dan masing-masing menghasilkan album solo. Bukan kenal sangat …tapi bila dah lama ni, saya makin faham. Menghasilkan lagu tidak sukar tetapi lagu yang benar-benar meninggalkan kesan .. hanya terhasil bila kita mengenal budaya bangsa sendiri.

temubual berkaitan Seni Vokal

Sabtu, Ogos 02, 1997

Selasa, April 01, 1997

WHO IS M.NASIR

taken from undated Galaxie magazine.
Steven Patrick

M. Nasir is on a musical voyage all of his own. In his ceaseless effots to create something uniquely Malay, he has repeatedly developed, progressed and married the elements of cultures both traditional and modern, Eastern and Western, to produce original music. As a songwriter, he acknowlade the west for providing rock and roll (especially wheh churning out the hits for acts as diverse as Search, Sudirman, Sharifah Aini and Wings) yet he manages to maintain an East-bent solo career. “Search and Wings were carriers,” says BMG Music's general manager Aziz Bakar, who signed Nasir in 1981, “but Nasir developed the sound.”

Nasir formed his first group Kembara in 1981, with A.Ali and S.Shahlan; both have since become prolific songwriter. Naslr himself had high ideals; he wished fon the band to attain “a religious level of existence”. ln the seven album that recorded, Kembara produced such literate pop-rock for lts time that it made the ever-increasing rock albums coming out then look vacuous. Look no further back thah to 1983's Generasi ku, which held the tracks Empat Penjuru (about a drug addict turned criminal and on road to rehab) and Kolar Biru (perceived as a statement for the working class). At a time when piracy was even more rampant than today, Kembara's album sales totalled close to 200,000.

After Kembara disbanded in 1986, Nasir begin carving his own career. His first album SOLO with the song Mustika and its hypnotic use of the gamelan, established him as a musical force. He reached his climax in 1993 with the release of his best selling album to date (more than 120,000 sold) and won two A.I.M. awards for best traditional album and best song (Mentera Semerah Padi). “Anyone who can break the mold and come up with something different will ultimately succeed” says Aziz Bakar.

As demand for his music grew, Nasir formed Luncai Emas in 1989, a song publishing house that now has over 1000 compositions. ln 1993, he launched his own label Mendonan, which today has three solo artistes - Ruby, Meor and Joey (the only act with an album). Nasir ,39, also maintains an active role in films, as both actor and director. His body of work includes Kembara Seniman Jalanan, Fenomena, Selubung, Simfoni Duniaku and Balada.

As he recovers from the recent “Who is Mahathir?” brouhaha and prepares for his latest directorial project Merah - with pop star turned actors Awie and Ziana Zain -nto hit the circuit, Nasir seems in good spirits. At his recording studio in Sungai Buloh, Kuala Lumpur, he's dressed casually in a black shirt and blue jeans, he drinks his coffee from a Japanese porcelain glass, and his answers are short but always sure.

What is your favourites Kembara album?
I don't know. On the first album, we wanted to try something with harmonies. On the second album we tried too hard to impress. On the third album, I was into progressive music but still rock based. All the albums were about change. The album were the same but at the same time, they were not the same.

What was popular at the time.?
Rock. Heavy Metal music. Lots of band were playing Deep Purple.

How did Kembara stand out?
I listened to all sort of music. I listened to stuff that people didn't buy, like music by Bob Dylan. I listened to the lyrics. Kembara was quite lyrics based.

Did Malay music have an identity then?
The modern stuff was all copied. We approached music the Western way. I've been trying to write my own way (since then) but the market is such.

Has Malay music reached a certain standad yet?
The reason why we're not up to standard yet is because of our lack of knowledge in the arts. A lgt of people jumped into this business for the cari makan thing, or fame.

Who do you look up to as a lyricist?
Nobody writes like me. Mainly because certain types of lyrical thames only appeal to certain music.

Did poetry influence you?
I don't read poetry a lot. It is more the love of language that has influencend me.

Your song, Mustika has been described as “music for Malay archipelago”. What is your understanding of it?
Nusantara was what was there before the coming of any outside influences. The music was very simple. Gradually the outsiders came and the music evolved and it became uniquely Southeast Asian - asli, gamelan, and other indigenous music. But it is diffcult to develop these types of music into something big. It's not like Indian music, which has already been developed and has reached a certain height.

When did the traditional element come into your music?
Ever since day one. It's quite distinct in a Kembara song called Express Rakyat. Some artistes use ethnic elements to make an elite style of music. I'm trying to reach the man on the street. I'm using a style that for them, is complex.


Your music has sometimes been described as world music.
There is no other kind of name, so they call it world music.

Did you think the merging of traditional and modern music would catch on?
When I began, I had no real commitment. I just wanted to enjoy what i did.

Does rock music have the same impact on you now as when you first started?
No. I've been listening to distortion for 15 years. I don't enjoy it anymore. I spend very little time listening to music.

Does rock music work in Malay?
The problem with rock music is that it is so synonymous with the English language. The whole world is Americanized, there are no authentic Asians. We just love Hollywood. We hate our own faces. Asians think movies are the real thing.

In music, it’s the same thing. In your country, you may be a hero. But outside, people laugh at you. For instance, Loudness (a japanese rock band) play very well but people outside don’t listen to them. It’s not natural to see Asian performing rock. It sounds weird. The languages doesn’t seem to suit to it. The language is the problems. Most Asian artist aren’t really into languages, which is different from rock artistes in the West. They are college people into poetry and thing like that.

Is there any longevity in Malay rock?
Malay rock fans move on eventually. They get married, turn to religion, and stop buying records. From artiste’s point of view, rock music is for your youth not your career.

What are the criticisms often levelled at you?
I’m normally considered trouble.

Do you suffer for your art?
Sure, I suffer, but I enjoy it also. The main problem is that the final product is not always the same as the idea I started with.

Some songwriters say the great song come from great suffering.
Like Kurt Corbain? To a certain extent it is true.

How do you feel about being Malaysia Bob Dylan?
No comment.

Do you write in a different state of mind when writting for other artistes?
Yes, I always think of the market.

In your solo work, do you let your self go completely?
About 80 percent.

Any big hit that you're proud of?
I don't know. I just do it.

Which artiste do you connect most with in the studio?
It's hard to say.

Canggung Mendonan was considered a pinnacle of your work. Was it a realization of some sort.
Are they saying that I should retire? When I was writing it, I was just enjoying myself and it turned out to be successful.

Do you feel you have a lot to live up to for your next album?
That's why I'm going to travet around Asia and record.

You're considered a self-contained musician. How do you feel about the collaborative process?
I like to work with people who are open minded, who know culture. There are a very few of them, so it's hard to collaborate. I'm not doing traditional music. It's a modern form but it has its ideas rooted in traditional music. I was trained as a fine art student. People can't really identify with me.

What specification did you want to do after your fine art degree?
I wanted artistic value in everything I did. People can make something for sake of society, but if it has no taste or artistic value, it has no worth to me. I was so obsessed with this renaissance thing when i was young. I'm still trying to figure it out.

How do you feel about Merah, your directorial debut?
It's O.K. It's a raw film. I wanted to make alternative film.

Awie play dark anti hero character. How do you bring that out?
That's me inside Awie. There's also Awie inside; he was a pretty bad kid when he was growing up.

Describe your role as director.
I brought everybody down to earth.

It's been rumoured that there was one scene that was censored, involving ducks?
The ducks were mating, you know.

Ahad, Mac 30, 1997

M Nasir tempelak juruhebah radio

petikan Bintang Popular, Berita Minggu 10 Februari 2008
oleh Hardi Effendi Yaacob

Selepas kontroversi dengan kenyataan 'Siapa Mahathir?' yang merujuk kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed, M Nasir terus mencetuskan kontroversi dengan mendakwa juruhebah radio perlu dibayar untuk memutarkan lagu seseorang artis.

Berita Harian pada Mac 1997 melaporkan karyawan muzik itu dengan lancang mendakwa syarikat rakaman terpaksa 'memberi makan' kepada orang tertentu di stesen radio supaya lagu mereka boleh disiarkan. Kenyataan itu dibuat ketika Nasir menjadi saiah seorang ahli panel di seminar muzik berjudul Media dan Industri Muzik sempena Minggu Muzik Malaysia.

Akibat kenyataan itu, Juruhebah Kanan Radio 1, Ainul Jamal Zainal yang bertindak mewakili rakan setugas menyifatkan komposer itu bermulut celupar dan bagaikan hendak mencari pasal dengan stesen radio. Menurutnya, dakwaan itu seolah olah hendak memalukan semua juruhebah radio sekali gus merendahkan martabat mereka yang terbabit dalam tugas ini.

Menteri Penerangan ketika itu, Datuk Seri Mohamed Rahmat (kini Tan Sri), berkata M Nasir akan menerima padah jika tidak memberikan penjelasan secara rasmi kepada Kementerian Penerangan berhubung dakwaannya.

Beliau berkata, dakwaan itu dianggap serius kerana mengeluarkan kenyataan secara terbuka iaitu pada satu seminar rasmi dan ini bukan pertama kali komposer itu bermulut celupar dan mencari pasal dengan RTM.

"Sama ada suka atau tidak, dia (M Nasir) perlu beri penjelasan atau laporan secara rasmi kepada kita. Saya menganggap dakwaannya itu serius dan berat. Saya juga perlu memelihara maruah kakitangan saya. Kalau laporan dia betul, kita boleh mengenakan tindakan tatatertib terhadap kakitangan terbabit. Tapi kalau laporan itu tidak betul, dia kena sedia menerima padahnya," katanya.

Pada masa sama, pihak media memaparkan terhadap apa yang disebut budaya payola, iaitu suatu kegiatan syarikat rakaman membayar dan memberi ganjaran tertentu kepada juruhebah untuk membolehkan lagu mereka mendapat perhatian dan kerap disiarkan. Payola dikatakan mula wujud di Amerika Syarikat dan ada pandangan mengatakan ia tidak mustahil boleh berlaku di mana saja, termasuk negara ini.

nota kaki: Petikan asal dari tahun 1997 berkenaan insiden ini tiada dalam simpanan, jadi petikan dari tahun 2008 ini sebagai gantinya.